La o specie de pelicani din Delta Dunarii a fost depistata gripa aviara

Dată publicare: 27-03-2015 14:24
Dată actualizare: 30-03-2015 07:05


pelicani

 Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea a fost anuntata, de catre Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare “Delta Dunarii”, in data de 25 martie, despre prezenta unor pelicani morti morti pe insula Ceaplace.

Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat in zona respectiva si au recoltat, pentru examene de laborator, sase cadavre de pelicani creti.

In colonia de pelicani nu au fost observate pasari bolnave, insa s-a constatat existenta unui numar de 64 cadavre de pelicani.

Desi in zona mai existau si alte specii de pasari, nu s-au mai identificat si alte cadavre de pasari.

Pelicanii creti sunt o specie de pasari salbatice migratoare, care in aceasta perioada a anului zboara dinspre continentul african in Delta Dunarii, pentru a cuibarii.

Cele sase cadavre prelevate au fost examinate, in data de 26 martie, in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea. Aici au fost realizate examene necropsice, insamantari bacteriologice si investigatii de biologie moleculara.

In urma investigatiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.

Chiar daca boala a fost depistata intr-o zona izolata, mlastinoasa, aflata la limita dintre judetele Tulcea si Constanta, evolutia situatiei este permanent monitorizata de serviciile veterinare, pentru a impiedica raspandirea bolii catre efectivele de pasari domestice

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO