Sufocați de cheltuieli. Una din cinci familii nu reușește să plătească facturile la timp. De câți bani ar avea nevoie românii
În Romania zilelor noastre o familie din cinci nu reușește să își achite la timp facturile la utilități. Adevărul dureros este confirmat de Institutul Național de Statistică.
Potrivit datelor, cei mai mulți amână să achite întreținerea, și factura la curent. În plus, 21% dintre conaționali nu își permit să mănânce carne, în mod regulat.
Multor oameni le este tot mai greu să facă față cheltuielilor lunare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anul trecut, aproape 20% dintre gospodării nu au făcut la timp plata întreținerii, a energiei electrice, chiriei sau ratelor. Cei mai mulți oameni au întârziat să achite curentul.
Cei din regiunea București-Ilfov au cele mai mari restanțe. 88% sunt în urmă cu factura la energie.
Cifrele INS arată că aproape 15% dintre familii spun că ar face față cheltuielilor lunare cu un venit net mai mic de 2.000 de lei.
Tot 15% au declarat că suma de care ar trebui să dispună gospodăria poate fi de sub 3.000 de lei, iar aproape 18% s-ar descurca cu 4.000 de lei. Însă majoritatea, adică 50% dintre familii spun că venitul bănesc necesar acoperirii cheltuielilor ar trebui să depășească 4.000 lei.
Procentele diferă în funcție de zonă. Astfel, dacă în mediul rural 20% dintre familii consideră că pot face față cheltuielilor lunare cu numai 2.000 lei, în mediul urban, doar 9,7% s-ar descurca.
În cazul familiilor care locuiesc la oraș, 58,7% consideră că au nevoie de un venit care să depășească 4.000 lei lunar.
Andrei Perianu, economist: „Viața la orașe a devenit din ce în ce mai competitivă și nu neapărat că utilitățile în sine sunt scumpe, sunt încă printre cele mai ieftine din Europa, dar toate celelalte cheltuieli adunate, când le pui cap la cap, devin foarte apăsătoare pentru foarte mulți dintre oameni, care nu reușesc să țină pasul cu acest gen de cheltuieli. Ar trebui să fim disciplinați cu banii noștri și să încercăm prima oară să plătim zona aceasta de nevoi”.
Veniturile mici se văd și în bugetul alocat hranei, astfel 20% dintre cei chestionați nu își permit să mănânce carne în mod regulat. Ne referim la plăceri sociale 14% dintre familii nu își permit vacanță de o săptămână.
„Am două joburi, pentru că altfel nu mă descurc și nici așa nu mă descurc, am mai multe credite la bancă”.
„În România ai probleme, nu reușești, oricât ai încerca, doar dacă, pe lângă jobul pe care îl ai trebuie să mai faci și altceva în plus. Eu, de exemplu, sunt mecanic și pe lângă asta mai montez sisteme de securitate”.
Cercetarea INS a fost făcută pe un eșantion de 9.000 de gospodării, în anul 2022.