Un tanar de 18 ani a primit o inima sanatoasa in ultima clipa, dupa 3 incercari. Mama pacientului: "Asteptam de 15 ani"
Pentru prima data dupa ce Romania a incheiat acordul cu Eurotransplant, medicii de la clinica AKH din Viena au venit in tara pentru a preleva plamanii de la un pacient aflat in moarte cerebrala.
Din pacate insa, nu erau intr-o stare care sa permita transplantul. In schimb, celelalte organe au salvat alte 3 vieti. Un baiat de 18 ani a primit inima sanatoasa in ultima clipa: a lui era bolnava si a cedat chiar in timpul transplantului.
Familia unui tanar de 21 de ani care a pierit intr-un accident rutier a acceptat sa doneze organele. Cel care a primit cordul este un pacient de 18 ani din Vaslui - care pana acum a mai fost chemat de trei ori pentru transplant. Insa niciun organ nu i s-a potrivit. Abia acum, la a patra incercare, medicii de la Institutul Inimii din Targu Mures l-au salvat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Popa Valentina, mama pacientului: "Asteptam de 15 ani si poate o sa fie totul bine, o sa fie si el un om normal. De la trei ani a inceput sa faca criza de inima, a avut batai cate 240 de batai pe minut si atunci am pornit la drum pana in ziua de azi."
Dupa o interventie care a durat cinci ore, medicii spun ca baiatul a trecut cu bine peste operatia care l-a readus la viata.
Prof. dr. Horatiu Suciu, IBCVT Targu Mures: "Un tanar aflat in stare avansata de insuficneta cardiaca practic tanar aflat la capatul resurselor bilogice, interventia a venit ca salvator de viata la propriu pentru ca la inceputul interventiei in timpul manevrelor inima era epuizata de tot."
Si alte vieti au fost salvate. Rinichii au ajuns la doi pacienti din Cluj, iar ficatul si corneele la Bucuresti.
O echipa de medici din Viena a venit pentru a preleva plamanii. Din pacate, insa, primii plamani prelevati, dupa acordul semnat de Romania cu Eurotransplant, nu au putut fi transplantati.
Victor Zota, coordonatorul national de transplant: "La examinarea macroscopica s-a constatat ca au o problema si nu mai pot fi folositi. As zice ca incercarea de aseara inseamna inceputul unei colaborari pe care eu o cred foarte utila."
Peste 20 de pacienti romani se afla pe lista de asteptare pentru un transplant de plamani. Peste cateva luni si in Romania se va putea realiza o asemenea interventie chirurgicala, la Spitalul Sfanta Maria din Capitala. Echipa care va realiza primele transplanturi de plamani va fi condusa de Igor Tudorache, medic de origine basarabeana, sef in Hannover, al celei mai mari clinici de transplant din Europa.