Un oraș din Europa este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024. Surpriză în ceea ce privește Bucureștiul
Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.
Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fie foarte mulțumiți, notează Euronews.
O mare parte din top 10 din 2024 a rămas în mare parte neschimbat față de 2023.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
O schimbare notabilă este dominația orașelor din Europa de Vest, în special, care ocupă primele trei locuri și au patru poziții în total în fruntea clasamentului.
Cum se stabilește clasamentul? Viabilitatea este un concept subiectiv și, desigur, Indicele Global al Viabilității al The Economist nu este infailibil.
Cu toate acestea, scorurile sunt determinate de un set de repere. Clasamentul general al fiecărui oraș este finalizat prin calcularea mediei scorurilor de 100 în cinci categorii diferite: stabilitate, cultură și mediu, educație, asistență medicală și infrastructură.
În cele cinci categorii generale se regăsesc 30 de puncte de date și analize care contribuie la stabilirea scorului în fiecare categorie.
De exemplu, la capitolul stabilitate, sunt luate în considerare amenințarea teroristă, incidențele tulburărilor civile și nivelurile de criminalitate.
În ceea ce privește asistența medicală și educația, sunt analizate calitatea și disponibilitatea serviciilor. Pentru categoria infrastructură, sunt evaluate transportul public, drumurile, legăturile de transport, locuințele și utilitățile.
În acest an, scorul mediu a crescut la 76,1 din 100, datorită îmbunătățirilor înregistrate în domenii precum educația și asistența medicală.
Cu toate acestea, stabilitatea a fost singura categorie notabilă în care scorurile au scăzut. Pe lângă protestele din Europa axate pe imigrație și agricultură și tulburările civile și războaiele din alte părți ale lumii, criza actuală a costului vieții continuă să afecteze.
Inflația a fost citată drept principala cauză a crizei locuințelor în mai multe orașe din clasament, inclusiv în Australia și Canada, unde disponibilitatea locuințelor închiriate este scăzută, iar costul de cumpărare al proprietăților este în creștere.
Europa de Est recuperează decalajul față de Vest În oglindă cu succesul Vienei în indicele The Economist, Europa de Vest rămâne, de asemenea, cea mai locuibilă regiune din lume, ocupând primul loc în patru categorii din cinci.
În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100. Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.
Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute în domeniul învățământului superior și al asistenței medicale.
Printre cele mai mari mișcări din clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe poziția 32.
Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, ocupând împreună poziția 94.
În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublinul a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri până pe poziția 39.
Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase locuri până pe poziția 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci locuri.
Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.
TOP 10 orașe cu cea mai bună calitate a vieții în 2024
10. Auckland, New Zealand
Auckland a înregistrat a doua cea mai bună îmbunătățire în 2023, sărind 25 de locuri pentru a ajunge în top 10.
A reușit să își mențină poziția în 2024, cu scoruri constant ridicate în toate cele cinci categorii și un 100 perfect pentru educație.
9. Osaka, Japonia
Un alt nume constant, Osaka este singurul oraș japonez și singurul oraș asiatic reprezentat în top 10.
Acesta a primit cel mai mic punctaj pentru cultură și mediu dintre cele 10 orașe clasate pe primul loc, cu 86,8, dar a primit un punctaj perfect de 100 în categoriile stabilitate, asistență medicală și educație.
8. Vancouver, Canada
În timp ce Toronto a ieșit din top 10 în acest an, Vancouver a reușit să se agațe de un loc în top în acest an, deși a coborât două locuri.
Ca și în cazul altor locuri din Canada, dar și din Australia, locuințele au fost un factor semnificativ în declinul din acest an.
7. Sydney, Australia
În timp ce primii 10 omologi europeni au înregistrat o revenire în clasament în 2024, Sydney, împreună cu Melbourne, a coborât 3 locuri în acest an pe poziția a 7-a din cauza lipsei de locuințe disponibile.
6. Geneva, Elveția
Orașul elvețian Geneva a reușit să mențină standardele în timp ce alții au coborât, ajungând de pe locul 7 cu Calgary în 2023 pe locul 5 cu orașul canadian în acest an.
La egalitate cu singurul alt oraș elvețian din top 10, Zurich, Geneva a fost ușor trasă în jos de oferta sa culturală.
5. Calgary, Canada
Contrar tendinței cu care se confruntă alte orașe canadiene din top 10, Calgary și-a îmbunătățit clasamentul în 2024, urcând două locuri pentru a recupera o parte din terenul pierdut de pe locul al treilea în 2022.
Acesta a fost doar unul dintre cele patru orașe din top 10 care a obținut un punctaj de 100 pentru stabilitate.
4. Melbourne, Australia
Melbourne a înregistrat un declin mai mic decât Sydney în 2024, pierzând doar un loc, dar a fost totuși afectată de probleme similare legate de costurile și disponibilitatea locuințelor.
Cu toate acestea, asistența medicală și educația au fost foarte bine cotate, cu un punctaj de 100, respectiv 100.
3. Zurich, Elveția
Cel mai mare oraș din Elveția a sărit de pe locul șase în 2023 pe locul trei în 2024, susținut de scoruri perfecte în domeniul sănătății și educației.
Zurich, împreună cu celelalte mențiuni din top 3, apare în mod constant în indici ai celor mai bune locuri de muncă și de trai, dar este și unul dintre cele mai scumpe orașe din lume în care să locuiești.
2. Copenhaga, Danemarca
Se pare că danezii sunt foarte fericiți să fie pe locul doi, păstrându-și poziția a doua pentru al treilea an consecutiv, după Viena.
Danemarca este, de asemenea, plasată în mod constant pe locul al doilea în topul celor mai fericite țări din lume, după Finlanda, așa că există ceva de spus în ceea ce privește traiul în capitala unei țări care este atât de mulțumită de modul său de viață.
Copenhaga are scoruri perfecte la stabilitate, educație și infrastructură.
1. Viena, Austria
În acest an, Viena a primit note de 100 la patru din cele cinci categorii, însă, la fel ca în raportul de anul trecut, orașul a primit o notă mai mică la categoria cultură și mediu, cu un scor de 93,5, din cauza lipsei de evenimente sportive majore.
Cu toate acestea, notele maxime în majoritatea categoriilor au fost suficiente pentru a îndepărta Copenhaga de pe primul loc.