La Campina, in Prahova, un italian care multi ani a vandut haine de firma la Milano are grija acum de mai bine de o suta de copii saraci.

Le da mancare si plateste dascali care sa ii invete pe cei mici sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Cei mai multi sunt copii sarmani ai caror parinti nu au bani sa ii trimita la scoala.

El este Paolo Gazzo, un italian venit in Romania sa-i ajute pe copiii sarmani sa invete carte. Cu ajutorul unor prieteni care-l sustin financiar, a deschis la Campina, in Prahova, un after school. In fiecare zi, Denisa se pregateste gratis cu profesorii de la centru, pentru ca are un vis: vrea sa devina politista!

Si Daniel ar vrea macar sa invete sa scrie, insa este tintuit intr-un scaun cu rotile, care de curand s-a rupt. Parintii n-au cum sa-l transporte pana la centru. Nici la proteza salvatoare nu poate visa copilul, pentru ca parintii nu au 5000 de dolari sa o cumpere

Daniel: "E important sa stiu sa scriu, sa citesc ca am o viata, un viitor."

Luminita Grancea, mama lui Daniel: "Nu stiu deloc carte. D-aia m-am si luptat sa stie, sa invete, ca stiu ce rau e sa nu stii carte."

116 copii cu varste intre 3 si 13 ani merg zilnic la after school. De cand e deschis, sunt insa peste 1500 de micuti care acolo au invatat sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca.

Paolo Gazzo: "Se intrebau de ce face asta fara bani, de ce ne ajutati, ce interese au ei. Eu fac tot pentru ca Dumnezeu m-a invatat ca daca tu ai un talent, sa il daruiesti si altora!"

La centrul lui Paolo, copiii primesc mai intai un sandvis, oferit benevol de un afacerist din Campina. Apoi se spala pe dinti. Urmeaza temele, pentru cei care merg la scoala, iar apoi activitatile recreative: pictura, dans, teatru si croitorie.

Florentina Stanciu, invatatoare: "Noi incercam sa facem aici cu ei de toate: de la deprinderi de igiena si apoi trecem la invatatura. Si facem cu ei materiile importante, roamana si matematica."

Melissa: "Foarte mult ma ajuta sa invat foarte mult si teatru deoarece imi place mult. Am prograsat foarte mult si la scoala."

Paolo ar vrea sa amenajeze la centru si cateva dusuri. Stie ca in bordeile saracacioase, copiii n-au nici macar cum sa se spele. Totodata, ar mai fi nevoie si de materiale reciclabile pe care sa le foloseasca la activitatile practice. Si-un sprijin din partea unui transportator ar fi binevenit, pentru ca micutii sa ajunga mai usor la centru.

Din pacate, pana acum, in mare parte doar italienii si-au deschis buzunarul catre proiectul realizat exclusiv pentru copiii romani!