Expozitie controversata la Muzeul Antipa: 200 de trupuri umane, conservate in silicon
Expozitia de trupuri umane, care a creat mari controverse in lumea larga, a fost vizionata in avanpremiera de jurnalistii romani.
Este vorba despre 200 de exponate conservate in silicon, care prezinta, intr-o maniera inedita si in detaliu, toate elementele corpului uman.
Organizatorii spun ca scopul expozitiei, care se va deschide vineri pentru public la Muzeul Antipa, este in primul rand unul educativ.
Expozitia include peste 200 de exponate, care, prin disectiile facute la nivelul organelor si tesuturilor, le dau vizitatorilor ocazia sa vada omul prin ochii unui chirurg.
Corpul omenesc este prezentat ca intr-un atlas de anatomie tridimensional. De la cele mai mici oase, pana la creier.
Corpurile umane sunt prezentate in diverse pozitii, care ne duc cu gandul la cateva activitati, de pilda, unul intruchipeaza un om care alearga.
Este un bun prilej pentru vizitatori sa observe modificarile care au loc la nivelul muschilor, atunci cand organismul este in miscare.
Astfel, spun organizatorii, oamenii vor putea sa faca diferenta intre muschii unei femei si cei ai unui barbat, de pilda.
Vor intelege cum respira omul, cum se face digestia, dar si cum se dezvolta un fetus. Si ca sa priecepem cat de important este sa avem grija de noi, vom putea sa comparam un ficat sanatos cu cel al unui om bolnav de ciroza hepatica.
Toate exponatele sunt conservate perfect, printr-un procedeu numit plastinatie, adica imbalsamarea in silicon lichid.
Expozitia inedita, gandita de Arnie Geller, a starnit si la noi in tara critici vehemente din partea unei asociatii crestine, care sustine ca trupurile ar fi apartinut unor detinuti chinezi.
Replica organizatorilor e transanta: cadavrele expuse sunt dintre cele nerevendicate, donate in conformitate cu legislatia din China.
Expozitia va putea fi vizitata de pe 22 martie pana pe 30 iunie, la Muzeul Antipa din Bucuresti, iar pretul biletelor variaza intre 32 si 60 de lei.
Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din intreaga lume, fiind prezente in orase precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Lisabona, Madrid si Viena.