Un bob de grau pentru fiecare dorinta pe care o vrei implinita. Vezi si alte traditii de Sf. Andrei
Cu doi ani inainte de momentul fixat pentru sfintire, viitoarea Catedrala a Neamului are nu unul, ci doua pelerinaje.
Marti, in biserica de langa santier a fost depusa, alaturi de racla cu moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, o alta cutie, cu parti din trupul Sfantului Andrei.
Acestea au fost conservate pana acum intr-un depozit al Bisericii Ortodoxe. Sarbatorit miercuri, ocrotitorul tarii da numele a 660.000 de romani.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cu o luna in urma, o procesiune monumentala, cu 700 de preoti, dadea startul pelerinajului Sfantului Dumitru, care, in premiera, a inceput chiar de la situl noii catedrale.
Astazi, moastele Sfantului Andrei, cel care da hram noii Catedrale, au fost aduse in deplina discretie. Un preot a coborat din portbagajul masinii trimise de Patriarhie o cutie rotunda. Din ea a fost scos un scrin din argint aurit, cu moastele Sfantului Apostol Andrei.
Dincolo de cutuma religioasa, Mos Andrei are locul sau, de sute de ani, in calendarul magic taranesc. Noaptea de 29 noiembrie este numita "cumpana lupilor".
"Lupul este simbolul iernii, simbolul frigului, al cruzimii. Incepe anotimpul spaimos, in care bantuie duhurile", explica Ioana Popescu, etnolog
Si tocmai de aceea, in aceasta noapte magica taranii nostri consumau capatani intregi de usturoi ca sa se protejeze. Frecau ramele geamurilor, cadrele paturilor, pragurile usilor, ca niciun spirit rau sa nu patrunda.
Surprinzator e ca si orasenii duc mai departe unele datini.
Graul nou, abia recoltat, se planteaza prima oara de Sfantul Andrei. Nu ca sa faca spice, ci ca sa poarte noroc. Pentru fiecare bob pus in vas si stropit cu apa iti pui o dorinta. Daca planta creste bogat, ai sansa sa se implineasca.