România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.
"Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol.
Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, de la Budapesta.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Urmează decizia oficială a Consiliul Uniunii Europene.
Să vedem un Schengen mai puternic în 2025", a transmis, pe Twitter, Ursula von der Leyen.
Bulgaria and Romania belong fully to the Schengen area.
Removing internal controls at land borders is the last hurdle.
I welcome the positive outcome of informal discussions in Budapest today.
@EUCouncil formal decision is next.Let 2025 see Schengen become stronger. pic.twitter.com/zHJrg9HzFw
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 22, 2024
Anunțul făcut de Von Der Leyen vine ca urmare a întâlnirii care a avut loc, vineri, la Budapesta, între miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
Decizia finală va fi luată de către miniștrii de Interne din Uniunea Europeană la 11 decembrie, a anunțat ministrul de Interne al Ungariei, Sandor Pinter.
La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că, în urma discuțiilor care au avut loc la Budapesta, s-a convenit ca România și Bulgaria să fie primite deplin în Schengen la 1 ianuarie 2025.
”Toate criteriile au fost întrunite şi toate barierele au fost eliminate, care au făcut imposibilă aderarea României la Spaţiul Schengen. Asta înseamnă că am convenit că toate cele patru ţări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spaţiului Schengen, nu doar pe cale aeriană şi maritimă, dar şi terestră. Decizie pentru care este nevoie de toţi miniştrii de interne ai Uniunii Europene”, a spus premierul Ungariei, în declaraţiile comune cu premierul Marcel Ciolacu, la Budapesta.
Orban a anunţat că ”această decizie se va lua la Bruxelles, în 12 decembrie, unde preşedinţia ungară, în baza întâlnirii de astăzi, va înainta un memoriu, care va fi validat de miniştrii de interne UE”.
”Asta ne aşteaptă pe noi în următoarele zile. Budapesta va deveni vestită pentru faptul că şi ultima barieră a fost înlăturată aici şi au deschis calea către deciziile formale şi, dacă toate merg conform planurilor noastre, atunci de la 1 ianuarie, dacă mă duc la domnul premier cu maşina, nu voi mai fi oprit la frontieră ci voi putea conduce maşina de la Budapesta la Bucureşti fără să fie vreun control, ceea ce va fi foarte important în viaţa noastră, a tuturor.
Doresc să îl felicit pe domnul premier pentru munca fantastică pe care a făcut-o în acest sens”, a mai spus Viktor Orban.
Ce înseamnă aderarea la spațiul Schengen pentru România?
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Administrației și Internelor, aderarea României la Spațiul Schengen ne va aduce mai multe avantaje.
În primul rând, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria. Astfel, vom avea parte de mai puține neplăceri la trecerea frontierei, în special în perioada concediilor de vară și iarnă.
Acum, în plin sezon estival, turiștii români care trec frontiera cu Bulgaria sau cea cu Ungaria pot aștepta o oră sau chiar mai mult atât la ieșirea din țară - dar și la intrarea în România - iar asta se întâmplă nu doar la sfârșit de săptămână.
Un alt avantaj, după ce România va adera la spațiul Schengen, este că nu vom mai pierde timp cu controlul documentelor, iar transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.
Potrivit informațiilor transmise de MAI, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră, prin orice loc, în orice perioadă a anului, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră.
Mai exact, vom călători ... precum în interiorul țării!
Ce este Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 26 de state membre, 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia, iar ultimul stat care a aderat este Principatul Liechtenstein (19 decembrie 2011).
Pentru cetățenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen înseamnă o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită, prin adoptarea unor reguli comune ale statelor semnatare ale Convenției de punere in aplicare a Acordului Schengen:
- Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
- Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
- Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, Bulgaria, ursula von der leyen, Schengen,
Dată publicare:
22-11-2024 12:52