Umilinta fara margini. Oameni obligati sa demonstreze ca membrele sectionate nu le-au crescut la loc
Situatie umilitoare la usile birourilor unde se verifica dosarele cu ajutoare pentru handicap. La Iasi, de exemplu, peste o suta de oameni sarmani s-au asezat la coada inca de la 3 dimineata, ca sa apuce sa-si depuna actele.
Printre ei se afla si persoane care n-ar mai avea nevoie de o reevaluare, pentru ca si-au pierdut o mana, ori sufera de boli incurabile.
La 3 dimineata, usa celor de la Asistenta Sociala e normal sa fie inchisa. Dar Alexandra vrea sa fie prima, pentru ca nu mai rezista inca o zi la coada. Are handicap de gradul doi si abia merge, din cauza unei afectiuni din nastere. Daca nu vine la reevaluare, pierde pensia de 234 de lei.
Langa ea se strang, incet-incet, tot mai multi oameni necajiti. Un barbat incearca sa-i convinga pe cei din comisie ca bratul, sectionat de la cot in urma cu 50 de ani, nu i-a crescut la loc. Se intreaba si el, cu amaraciune, ce rost are sa-si piarda timpul pe la aceeasi usa.
Chiar si cei cu handicap de gradul 1, cel mai grav, sunt chemati la comisie.
Pe langa timpul pierdut, oamenii sunt nevoiti sa cheltuiasca o gramada de bani pentru analize noi.
Ministerul Muncii a inceput inca de anul trecut o campanie de verificare a dosarelor de handicap, dupa ce au fost descoperiti bolnavi inchipuiti cu miile.
Numai la Sibiu, sute de oameni au fost anchetati ca au incasat nejustificat, de la buget, peste un milion de euro. Multi dintre ei sunt doctori, functionari publici sau oameni de afaceri, sanatosi tun.