Udrea vrea ca certificatele energetice sa intre in vigoare intr-o luna
Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, vrea ca intr-o luna sa fie introduse certificatele energetice, ca urmare a implementarii unor programe mai rapide de calcul a eficientei energetice.
In cadrul conferintei "Romania dupa 20 de ani: schimbari si probleme sociale. Calitatea vietii incotro?", Udrea a spus ca se lucreaza la lista de auditori, aratand ca exista multi tineri absolventi care vor termina in curand cursurile de certificare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
Cetificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Tot in cadrul respectivei conferinte, Udrea a mentionat ca va cere Guvernului modificarea legii ANL, pentru ca locuintele sa fie cumparate prin Prima Casa, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.
Ministrul a adaugat ca alte modificari vizeaza reducerea perioadei obligatorii de inchiriere, de la trei ani la un an, si eliminarea criteriului privind situatia financiara a cumparatorului.
In plus, Udrea are in vedere si modificarea suprafetei care poate fi construita de catre ANL, astfel incat sa poata demara un proiect pentru locuinte de serviciu in mediul rural.
Programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului 2009. Pentru acest an programul va avea alocat un plafon de 700 milioane de euro.