Turismul medical, lovit puternic de pandemie. Pierderi uriașe pentru stomatologi, oftalmologi şi chirurgii plasticieni

Ultima actualizare: 14-08-2020 19:57

Stomatologii, oftalmologii şi chirurgii plasticieni resimt din plin restricţiile impuse de autorităţi.

Astfel, numărul românilor care lucrează în străinătate şi care, în vacanţa de vară, treceau şi pe la doctor a scăzut cu aproape 30 de procente. În plus, n-au mai venit nici pacienţii din alte ţări.

De mai bine de 10 ani, Răzvan lucrează în Londra, la o companie de electricitate. În fiecare vară însă se întoarce acasă, în România, să îşi vadă familia, dar merge şi la medic.

Răzvan Iacomi, pacient: "Ar fi cam 1000 de lire pe implant, iar aici e cam la jumătate. Am îmbinat utilul cu plăcutul, şi implanturile, să mă şi distrez, să îmi văd şi familia, am întâlnit igienă la standard pe care nu le-am găsit, cu părere de rău, la Londra"

Pe de altă parte, dacă anul trecut, în aceeaşi lună, pacienţii intrau la un interval de 40 de minute în cabinetul medicului stomatolog, acum numărul clienţilor a scăzut cu 30 de procente.

Dr. Ionuț Chirap, medic specialist chirurgie OMF: "Se simte în volumul, în numărul pacienţilor care veneau din străinătate, în trecut. Anul acesta nu a fost acelaşi număr în perioada aceasta, probabil pe fondul pandemiei"

La fel stau lucrurile şi în această clinică din Timişoara.

Prof. dr. Emanuel Bratu, medic stomatolog: "Pacienţii care veneau din străinătate, în general veneau pentru tratamente dentare complexe, costisitoare în ţările lor de origine"

Au timp destul şi oftalmologii.

Camelia Bogdanici, medic oftalmolog: "Programam pacienţii la o diferenţă mult mai mare, înainte ne puteam permite să îi chemăm din 10 în 10 minute, să îi ţinem în sala de aşteptare, acum nu ţinem pe nimeni în sala de așteptare"

Vară de vară, foarte multe femei din vestul Europei veneau special în România pentru operaţii de mărire sau de micşorare a sânilor, pentru rinoplastii sau liftinguri faciale. Alegeau ţara noastră pentru tarifele mult mai mici.

Prof. dr Tiberiu Bratu, medic chirurgie plastică: "La 1 august aveam cinci paciente din Elveţia. Una din ele o prietenă şi mai venea cu patru paciente. Şi eu le-am rugat să nu vină. Erau şi ele foarte speriate că îmi spuneau: bai Tibi, în Elveţia sunt cinci cazuri, au fost ieri. Şi la noi erau o mie şi nu ştiu cât. N-am vrut să le expun şi pe ele, e un stres, şi am preferat să le spun să aştepte"

Pe de altă parte, specialiştii susţin că, deşi şi-au pierdut clienţii din străinătate, românii au mers mai des la astfel de consultaţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO