Solutia gasita de autoritati pentru a evita scumpirile dupa introducerea accizei la carburanti. Cine isi va recupera banii
Mai bine de jumatate din acciza introdusa marti de guvern va putea fi recuperata de la stat, insa doar de o categorie de soferi. Decizia a fost luata miercuri de executiv, care vrea sa impiedice scumpirile ce pot aparea la mancare sau imbracaminte.
Este vorba despre transportatorii rutieri. Nu se stie de ce autoritatile nu returneaza supra-taxa si pentru transportatorii maritimi sau feroviari. Acestia acuza guvernul ca a luat o masura discriminatorie.
Legea prevede returnarea de la buget, pentru transporatorii rutieri, a 4 eurocenti din cei 7 adaugati la acciza pentru combustibil.
Victor Ponta: "Aprobam ordonanta prin care 4 eurocenti se ramburseaza transportatorilor care achizitioneaza motorina legal."
Masura adoptata miercuri a venit dupa ce saptamana trecuta transportatorii anuntau scumpirile pentru toate produsele.
Radu Dinescu, secretar general al UNTRR: "Foarte probabil va fi o majorare psihologica si preturile produselor si serviciilor vor fi majorate cu circa 10 %. Lucru din care pierde toata lumea: cetateanul roman si firmele din Romania care ofera produse si servicii."
Asta ar fi insemnat ca, dupa benzina si motorina, un litru de ulei ar fi ajuns de pe o zi pe alta 6 lei, cartofii 3,3 lei, painea un leu, iar laptele 5.
Acum insa transportatorii sustin ca nu vor umbla la tarife si ca nu mai poate fi vorba despre scumpiri, iar patronatele din industria laptelui au anuntat si ele ca nu majoreaza preturile.
In fiecare zi de la procesatorii de lapte din nordul si centrul tarii pornesc cate 20 de tiruri incarcate cu lapte pentru centrele comerciale mari din sudul tarii. Toate acestea consuma impreuna 1.000 de litri pentru care statul ia doar 30 de euro, dupa majorarea de marti a accizei.
Dar, cu toate ca acciza platita s-a micsorat pentru transportatorii rutieri, la pretul laptelui raman diferente neasteptate. Un litru de lapte adus din Suceava sau din Cluj este mai ieftin la Constanta decat la Bucuresti, desi distanta parcursa pana la destinatie este mai mare cu mai bine de 200 de kilometri. Explicatia este ca preturile din magazine sunt influentate de puterea de cumparare a oamenilor.
Cert este ca in urma legii de miercuri guvernul pierde 350 de milioane de lei. Deja reprezentantii FMI au declarat ca executivul trebuie sa gaseasca o solutie ca sa puna acesti bani la loc, sugerand ca ar putea aparea noi taxe.