Portretul consumatorului roman. Aruncam fiecare, in medie, cate 180 de kilograme de mancare pe an

×
Codul embed a fost copiat

La fel se intampla in intreaga lume, unde o treime din alimente ajung sa fie distruse. Autoritatile au tras un semnal de alarma la conferinta regionala in domeniul alimentatiei si agriculturii, care are loc la Bucuresti.

Cumparam mancare de parca maine s-ar inchide toate magazinele, iar alimentele ajung inevitabil sa se strice in frigider.

Un roman iroseste in fiecare zi o jumatate de kilogram de mancare gatita, dar si produse pe care nu a apucat sa le scoata din ambalaj. Asta inseamna in jur de 180 de kilograme in fiecare an.

Pierderile incep insa din hipermarketuri, pentru ca au pe stoc marfuri cu termen de valabilitate foarte lung, care de multe ori nu se vand.

Autoritatile sanitar-veterinare obliga magazinele si hipermarketurile sa detina spatii in care sa colecteze marfa depreciata. Numai din depozitului unui supermarket se arunca, lunar, 150 de kilograme de produse din carne. Vorbim de alimente care au expirat sau care s-au alterat.

Citește și
Chris Schryer
Experiment inedit in Canada. Un barbat va inlocui, timp de 40 de zile, mancarea solida cu bere si apa
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Si in piete lucrurile stau cam la fel. Se arunca in jur de 25% din cantitatea de ridichi, varza, salata, ceapa sau stevie.

Comerciant: "Sunt pretentiosi, s-au invatat de la supermarket sa racaie in raftul de alimente. Uitati: pastarnac care s-a stricat si pe care nu-l mai cumpara nimeni.

Cercetarile arata ca cea mai mare cantitate de mancare aruncata, adica 42%, provine din gospodarii.
Producatorii sunt responsabili pentru alti 39%.

Mancarea din restaurante si firmele de catering ajunge la cos in proportie de 15%, iar retailerii arunca si ei 4% din produsele de la raft.

La conferinta regionala FAO, care se desfasoara la Bucuresti, se cauta solutii pentru diminuarea risipei alimentare la nivel mondial. O varianta este ca produsele care se apropie de data de expirare sa fie vandute mai ieftin.

In Uniunea Europeana, risipa de alimente se ridica la 89 de milioane de tone pe an. Iar previziunile arata ca pana in 2020 pierderile vor fi de 128 de milioane de tone.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Romanii sunt
Romanii sunt "lenesi" si "muncesc doar 21 de zile pe an" dar "isi repara singuri chiuveta". Cum ne vad europenii

Ce ne face speciali in Europa? Cu siguranta nu gradina din Carpati sau alte branduri inventate de guvernanti. Am putea fi mai degraba tara de instalatori cu mancare buna si oameni lenesi, dar care stiu sa-si repare singur chiuveta.

Experiment inedit in Canada. Un barbat va inlocui, timp de 40 de zile, mancarea solida cu bere si apa
Experiment inedit in Canada. Un barbat va inlocui, timp de 40 de zile, mancarea solida cu bere si apa

Chris Schryer, un barbat in varsta de 33 de ani, din orasul canadian Toronto, a ales sa faca un experiment alimentar neobisnuit, inlocuind mancarea solida cu un tip de bere bogat in calorii timp de 40 de zile.

Ii este frica de mancare, la propriu. Cum traieste o adolescenta de 17 ani din cauza fobiei de care sufera
Ii este frica de mancare, la propriu. Cum traieste o adolescenta de 17 ani din cauza fobiei de care sufera

 Leah Frost, o adolescenta de 17 ani din Marea Britanie, nu poate sa manance decat spaghetti. Mama tinerei a incercat inca din copilaria fetei sa o determine sa aiba o alimentatie variata, insa, fara succes.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.