Transportatorii reclama o criza a TIR-istilor si cer schimbarea legislatiei. Suma atinsa de salariul unui sofer de camion

Ultimul update: Miercuri 10 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 07 Februarie 2016 18:22
Categorie: Social

Se cauta soferi de TIR dispusi sa accepte sacrificiile unei vieti petrecute in cabina, in schimbul unui salariu de 6.000 de lei lunar. Transportatorii au ramas fara soferi profesionisti si vor sa atraga tineri in aceasta meserie.

Drept urmare, cer ca varsta de la care sa se poata obtine atestatul sa fie coborata la 18 ani, dar si infiintarea unor scoli profesionale de specialitate.

Un sofer de TIR este platit de 3-4 ori mai bine ca un profesor sau un medic. Face insa si sacrificii pentru banii castigati. Stau mult pe drumuri si nu intotdeuna in conditii dintre cele mai bune.

Nici riscurile nu sunt de neglijat: soselele sunt proaste, aglomerate si periculoase. Si totusi iti gasesti repede de lucru.

"Pentru un tanar, avantajele ar fi foarte mari. La inceput de cariera, isi poate face o experienta, sa strangabani, sa-si inceapa viata cu un capital. E mult mai usor pentru un tanar", spune un sofer de TIR.

Accident in lant la Timisoara. Ce s-a intamplat dupa ce un sofer de TIR a intrat intr-o auto-utilitara

Pentru cei care vor sa porneasca pe acest drum, permisul si atestatul de sofer profesionist costa in jur de 5.000 de lei.

Valentin Popescu, cursant: "Am facut asta, ca-mi place. Vreau sa plec. Ai si posibilitate sa pleci, te plimbi, castigi un ban, e frumos, imi place."

In lipsa soferilor, transportatorii romani cer ajutorul guvernului pentru a forma o noua generatie. Ei spun ca varsta de obtinere a permisului pentru categoriile C si E ar trebui sa scada de la 21 la 18 ani. Altfel, tinerii se orienteaza deja catre alte meserii. In al doilea rand, scolile profesionale ar trebui sa includa aceasta specializare.

Radu Dinescu, secretar general UNTRR: "Propunem infiintarea unei retele nationale de scoli vocationale specializate in furnizarea educatiei profesionale si a competentelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajati ca soferi profesionisti."

Nomenclatorul calificarilor din Romania nu o include si pe cea de sofer. Aceasta scapare face imposibila accesarea fondurilor europene pentru a-i invata pe tineri meseria de conducator auto profesionist.

Soferul inconstient al unui TIR a provocat o tragedie. Ramas blocat pe sine, a fost izbit de un tren care venea cu 160 km/h

Soferul inconstient al unui TIR a provocat o tragedie. Ramas blocat pe sine, a fost izbit de un tren care venea cu 160 km/h

dragobete, cluburi, bucuresti, distractie,

Dragobetele, în cluburi. ”Mi-am dus iubita acasă ca să mai agăţ câte ceva"

Dragobete. Orașul în care luminile de la semafoare au fost în formă de inimi

16 ani de închisoare pentru un preot pedofil. Își trata victima „ca pe o jucărie”

Pentru prima dată după 15 ani, structura învățământului liceal se poate schimba

Câți bani a recuperat statul de la Arpi, din cele 1.000 de amenzi date când trăia pe străzi

Industria lânii, pe cale de dispariție în România. Străinii fac haine de mii de euro din ea

case traditionale

Românii care au transformat bijuteriile arhitecturale în afaceri de succes

La doi paşi de Bucureşti, o comună nu are canalizare, deşi ţevile sunt montate. "Trăim ca în Evul Mediu"

Dragobetele "nătâng" de odinioară a devenit un tânăr chipeş, după 1990

Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră

DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii

Mesajul unui brașovean către un prahovean care a parcat pe patru locuri: ”Bine ai venit în Ardeal!”