Transportatorii reclama o criza a TIR-istilor si cer schimbarea legislatiei. Suma atinsa de salariul unui sofer de camion
Se cauta soferi de TIR dispusi sa accepte sacrificiile unei vieti petrecute in cabina, in schimbul unui salariu de 6.000 de lei lunar. Transportatorii au ramas fara soferi profesionisti si vor sa atraga tineri in aceasta meserie.
Drept urmare, cer ca varsta de la care sa se poata obtine atestatul sa fie coborata la 18 ani, dar si infiintarea unor scoli profesionale de specialitate.
Un sofer de TIR este platit de 3-4 ori mai bine ca un profesor sau un medic. Face insa si sacrificii pentru banii castigati. Stau mult pe drumuri si nu intotdeuna in conditii dintre cele mai bune.
Alegeri 2024
16:46
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. Cei cu viză de flotant pot vota indiferent de data la care au obținut viza
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
16:34
Alegeri prezidențiale. Pelerinii care au votat la Mănăstirea Sihăstria au ridicat prezenţa la vot la peste 100% în secție
16:27
Ce spune presa internațională despre primul tur al alegerilor prezidențiale. Scrutinul, „un punct de cotitură”
Nici riscurile nu sunt de neglijat: soselele sunt proaste, aglomerate si periculoase. Si totusi iti gasesti repede de lucru.
"Pentru un tanar, avantajele ar fi foarte mari. La inceput de cariera, isi poate face o experienta, sa strangabani, sa-si inceapa viata cu un capital. E mult mai usor pentru un tanar", spune un sofer de TIR.
Pentru cei care vor sa porneasca pe acest drum, permisul si atestatul de sofer profesionist costa in jur de 5.000 de lei.
Valentin Popescu, cursant: "Am facut asta, ca-mi place. Vreau sa plec. Ai si posibilitate sa pleci, te plimbi, castigi un ban, e frumos, imi place."
In lipsa soferilor, transportatorii romani cer ajutorul guvernului pentru a forma o noua generatie. Ei spun ca varsta de obtinere a permisului pentru categoriile C si E ar trebui sa scada de la 21 la 18 ani. Altfel, tinerii se orienteaza deja catre alte meserii. In al doilea rand, scolile profesionale ar trebui sa includa aceasta specializare.
Radu Dinescu, secretar general UNTRR: "Propunem infiintarea unei retele nationale de scoli vocationale specializate in furnizarea educatiei profesionale si a competentelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajati ca soferi profesionisti."
Nomenclatorul calificarilor din Romania nu o include si pe cea de sofer. Aceasta scapare face imposibila accesarea fondurilor europene pentru a-i invata pe tineri meseria de conducator auto profesionist.