Tot mai mulți voluntari își ajută semenii afectați de criza COVID. Ore online, terapie sau cumpărături aduse acasă
În această perioadă plină de restricţii şi nesiguranţă, e nevoie, mai mult ca oricând, de solidaritate şi ajutor.
Au înţeles asta tot mai mulţi oameni, care se arata dispuşi să îi ajute pe cei din jurul lor. Oferă mese calde sau distribuie cumpărături la domiciliu, fac meditaţii online cu elevii, sau terapie cu persoanele vulnerabile. O serie de proiecte sunt menite să sprijine comunităţile defavorizate.
Beatrice susţine un curs de teatru online pentru mai mulţi tineri din centrele de plasament. Este voluntar al asociaţiei "Ajungem Mari", ce susţine educaţia celor din medii defavorizate. Copiii sunt ajutaţi la teme, inclusiv prin meditaţii individuale.
Valentin Chiru, voluntar Asociația „Ajungem Mari”: „Fac pregătire la matematică pentru Evaluarea Naţională cu o fată de la Codlea, anul trecut am făcut cu un băiat, în principiu lucrez cu copiii care sunt în clasa a 7-8-a”.
Iarina Taban, fondator „Ajungem Mari”: „Au avut mult de suferit copiii instituţionalizaţi cu şcoala online când ei nu aveau dispozitive destule să se conecteze fiecare la orele lui şi atunci au mult de recuperat, iar voluntarii sunt cei care vin cu răbdare, mereu cu noi metode atractive să le explice ce nu au înţeles”.
De la liceeni, profesori, IT-isti, freelanceri sau pensionari, sunt sute de voluntari dispuşi să le transmită celor tineri cunoştinţele şi pasiunile lor. Cei interesaţi se pot înscrie până pe 18 octombrie.
Până acum au fost susţinuţi peste 2.400 de copii din centrele de plasament din Bucureşti şi 24 de judeţe.
Ana Cristache, coordonator național „Ajungem mari”: „Este foarte important să avem interacţiune cu ei, din exterior. Ei sunt poate de două ori mai izolaţi că noi şi mai distanţaţi social, erau şi înainte, şi acum ar fi foarte bine să vină oameni mai mulţi, să fim alături de ei chiar aşa online”.
Iarina Taban: „Situaţiile cele mai grave sunt în Buzău, în Vrancea, în Sibiu, în Arad - aici am avea nevoie de mai mulţi voluntari”.
Un exemplu frumos de implicare vine din Timişoara, unde voluntarii au strâns fonduri şi au ajutat spitalele să fie dotate astfel încât să trateze pacienţii COVID în stare gravă. Acum, alte 16 organizaţii non-guvernamentale din oraş merg cu mâncare în casele oamenilor care au rămas fără un loc de muncă din cauza pandemiei.
Ioana Vârtosu, Asociaţia „Scoala Mamei Junior”: „Ne-am canalizat energiile în sprijinul oamenilor care au rămas fără joburi şi care aveau de întreţinut copii, pentru că, până la urmă, acolo ne-a fost sufletul cel mai mult, şi ne-am canalizat eforturile în a le aduce mâncare şi alimente de bază”.
În ultimele luni, asociaţiile de profil vorbesc despre o creştere alarmantă a numărului de cazuri de familii aflate în situații-limită. Gândiţi-vă că sunt peste un milion de copii afectaţi de sărăcie şi, din păcate, autorităţile au rămas în urmă la capitolul strategii pentru combaterea acestui fenomen. Aşa că stă în puterea noastră se schimbăm în bine comunitatea din care facem parte.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ajutor, voluntari, cursuri online, asociatii,
Dată publicare:
10-10-2020 18:11