Tot mai multe cazuri de femei batute de soti in Romania. Sfatul Adrianei pentru cele care au suferit aceleasi abuzuri ca ea
Barbatul si femeia sunt parteneri egali intr-un cuplu, spun psihologii, nu agresor si victima, cum se intampla uneori in societatea noastra.
La noi in tara, norvegienii au investit peste 200.000 de euro intr-un adapost pentru femeile batute de soti, care sunt tot mai multe, spun autoritatile. Doar in acest centru, s-au refugiat anul trecut 60 de femei si 100 de copii, care au fugit din calea unor parteneri agresivi si alcoolici.
Adriana si-a cunoscut actualul partener in urma cu 4 ani. S-au inteles bine o vreme, pana cand barbatul a inceput sa o loveasca. Ea l-a iertat, insa a urmat o noua bataie, apoi a incercat sa-i agreseze sexual fetita de 10 ani.
Adriana: "N-am mai suportat, n-am putut sa mai rabd. Pentru mine poate mai rabdam, dar cand a incercat sa se dea si la fata, sa abuzeze si de ea... A fost chiar prea de tot."
Reporter: "Daca ar fi sa dati un sfat doamnelor care patesc asa ceva?"
Adriana: "Sa nu stea sa rabde cum am rabdat eu, sa apeleze la cineva sa le ajute."
De doua saptamani, Adriana impreuna cu fetita ei sunt intr-un centru de violenta domestica, renovat cu bani de la norvegieni.
Marilena Tatarusanu, sef centru violenta domestica: "Intervenim intai cu asistenta psihologica si psihiatrica, majoritatea victimelor violentei domestice au nevoie de aceste servicii. Trebuie intai sa depaseasca perioada de criza care dureaza 3 saptamani."
Psihologii care le consiliaza pe femeile agresate spun ca ele trebuie sa inteleaga rolul pe care il au partenerii in cuplu. Femeile nu trebuie sa plece capul si sa execute ordinele venite de la barbat, ci trebuie sa ia impreuna deciziile care ii privesc.
Daniela Mitrofan, psiholog: "Aceste femei sunt tinute in loc de frica de a nu se descurca singure, dar au si credinte rigide in ce priveste rolul femeii si a barbatilor. Ele cred ca barbatul are drept de viata si de moarte asupra lor, ca le pot bate, ca le pot jigni, ca pot face orice cu ele. Aceste femei au drepturi si pot cere oricand ajutor."
In plus, legile ar trebui sa-i indeparteze pe agresori din familie si nu sa-i scoata din mediul lor pe cei agresati: femeile si copiii, spun reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala.
Ion Ticu, director adjunct DGASPC: "Legislatia trebuie imbunatatita, pentru ca de fiecare data cand se intampla o agresiune in familie, pleaca victima si copiii, iar agresorul ramane in casa, ceea ce nu-i nomal."
Femeila agresate si copiii lor pot ramane in adapost doua luni, timp ce in care asistentii sociali le ajuta sa-si gaseasca o slujba si o locuinta.