In Rusia, violenta domestica a fost dezincriminata. 7.500 de femei au murit din cauza batailor primite de la soti in 2015

Ultima actualizare: 10-02-2017 07:15
Putin

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat marti controversata lege privind dezincriminarea violentelor domestice, ceea ce reduce optiunile juridice de care dispun victimele, dar si pedepsele impotriva agresorilor, informeaza AFP.

Adoptata la sfarsitul lunii ianuarie de majoritatea covarsitoare a deputatilor si votata la inceputul lunii februarie si de senatori, legea diminueaza pedepsele pentru violentele comise in sanul familiei, comutand cei doi ani de inchisoare prevazuti pana acum in simpla amenda, cu exceptia cazurilor de violente grave sau de recidiva, relateaza Agerpres.

Deputatii conservatori care au initiat acest text l-au prezentat ca avand ca scop sa corecteze o 'anomalie' din legislatia rusa: faptul ca autorii de violente domestice sunt urmariti penal, in timp ce violentele comise in afara cercului familial sunt sanctionate pe baza dreptului civil.

Insa aceasta lege a starnit numeroase critici din partea activistilor rusi pentru drepturile omului, care considera ca ea submineaza lupta impotriva violentelor domestice, si a provocat o dezbatere la nivel national in Rusia.

Conform agentiei nationale de statistica, 49.579 de cazuri de violenta domestica au fost inregistrate in 2015, dintre care 35.899 au implicat violente impotriva unei femei.

Aproximativ 7.500 de femei au murit din cauza loviturilor sotului in 2015, sustine asociatia ANNA, care ajuta femeile victime ale violentelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO