Topul angajarilor la negru. In ce domenii si cati patroni dau bani in plic
Inspectia Muncii a dat amenzi de aproape un milion si jumatate de euro, in urma unui control din luna februarie privind munca "la negru".
In luna februarie, Inspectia Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Munca, a controlat 6.602 angajatori.
Cea mai mare incidenta a muncii "la negru" s-a inregistrat in:
- comert, cu 141 de angajatori care utilizau forta de munca fara forme legale de angajare.
- prestarile de servicii, cu 65 de agenti comerciali,
- constructiile, cu 19 cazuri
- protectie si garda, cu 7 cazuri.
Inspectorii de munca au depistat 597 de persoane care munceau fara forme legale de angajare.
In timpul acestor controale, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a descoperit, la un angajator din alimentatie publica, 53 de persoane fara forme legale de angajare si 66 de persoane la un angajator din domeniul protectie si garda.
Controalele inspectorilor de munca din domeniul relatiilor de munca au scos la iveala peste 20.980 de deficiente, fiind dispuse 21.680 de masuri cu termene clare pentru remedierea neconformitatilor.
De asemenea, inspectorii au aplicat 5.866 de sanctiuni contraventionale, din care 320 de sanctiuni pentru munca fara forme legale de angajare si 5.546 pentru nerespectarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.
Amenzile aplicate doar in cadrul acestor actiuni comune au totalizat 5.714.300 de lei (aproximativ 1,4 milioane de euro), din care 4.487.000 de lei (aproximativ un milion de euro), amenzi pentru munca fara forme legale si 1.227.300 de lei amenzi pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.
Ca urmare a actiunilor de control desfasurate in februarie, Inspectoratele Teritoriale de Munca au sesizat organele de cercetare penala pentru zece fapte prevazute de legislatia muncii ca fiind infractiune, respectiv pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare.
Incepand din luna februarie 2012, inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii vor beneficia, in cadrul controalelor pe care le vor efectua pentru depistarea si reducerea incidentei muncii nedeclarate, de sprijinul si participarea efectiva a politistilor, jandarmilor si functionarilor Garzii Financiare, in baza Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pe anul 2012 semnat de Inspectia Muncii cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Garda Financiara prin reprezentantii acestora.