Scumpirile de toamna golesc rafturile cu provizii. Cu cat au crescut preturile la alimentele de baza
Toamna aceasta, romancele nu mai numara borcanele de zacusca si nici nu se mai pot mandri cu rezervele din congelator. Multe gospodine si-au cheltuit deja economiile la piata si in magazine, pentru ca fiecare zi vine cu noi majorari.
Carnea de vita si de pui au deja alte preturi, iar faina de grau, malaiul si zaharul parca sunt la concurenta. Cei care vor tot mai multi bani de la noi arunca vina pe seceta si pe scumpirea carburantilor.
Daca in alti ani romanii carau cu sacii vinetele si gogosarii din piata, acum ofteaza.
O doamna, de exemplu, obisnuia ca in septembrie sa-si umple camara. Acum asteapta leafa sa puna cateva borcane de zacusca.
Desi vor din ce in ce mai mult, taranii se plang tot ei ca nu mai au vanzare.
"Anul trecut veneam cu 7 - 8 saci si intr-o ora nu aveam ce sa mai vand. Acum, 4 lei, 3 lei zic ca e scump", spune unul dintre agricultori.
In hypermarket, alte motive de furie. Inainte de scumpiri, un kilogram de pui costa 8,40 lei. Acum, cu aceeasi suma, puteti cumpara doar 770 de grame, pentru ca un kilogram a ajuns la 11 lei. Asa se face ca majoritatea clientilor prefera sa incoluiasca carcasele mari cu cele mici.
Si carnea de vita s-a scumpit semnificativ. Muschiul de vita costa in urma cu doua zile 65,50 de lei, iar acum a ajuns la 84,99.
Si zaharul, faina de grau sau malaiul s-au scumpit cu 20%.
Motivele invocate de comercianti sunt seceta in cazul legumelor si fructelor, scumpirea energiei in cazul painii si cresterea pretului la furaje sau combustibilli in cazul carnii. Transportatorii spun insa raspicat ca motorina nu ar trebui sa influenteze pretul de la raft.
Solutii de viitor exista insa numai pentru combaterea secetei. Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat la conferinta Mediafax ca fermierii romani ar putea primi din 2014 bani pentru irigatii si pentru asigurarea culturilor impotriva calamitatilor.