Tinerii care nu-si permit o casa dau anunturi disperate: "Oferim ingrijire in schimbul locuintei"
''Oferim ingrijire in schimbul locuintei!''. Disperati ca nu isi vor putea cumpara niciodata o casa a lor, pentru ca au lefuri mici iar bancile nu le acorda credite, tot mai multi tineri dau astfel de anunturi pe internet.
Pentru efortul lor, cer in schimb actul de proprietate. Asistentii sociali atrag insa atentia ca ingrijirea unui batran poate fi mai dificila decat cea a unui copil si ii pun in garda pe varstnici sa nu cada in plasa escrocilor.
Sorin are 34 de ani si este postas in Sectorul 3 al Capitalei. Munceste mult pentru banii pe care ii castiga dar nu ii ajung sa-si cumpere o locuinta. Desi a fost nevoit la un moment dat sa intrerupa scoala, tanarul urmeaza acum clasa a 12-a la fara frecventa. Sorin sta in gazda si cauta pe internet o persoana pe care sa o ingrijeasca.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe site-urile de mica publicitate, astfel de anunturi sunt cu sutele. Tineri care inca locuiesc cu parintii sunt dispusi sa-si sacrifice timpul liber in schimbul unui act de proprietate.
Desi nu la fel de multi, sunt si varstnici care au nevoie de sprijin. Iata si cateva exemple:
"Bolnav, 78 ani, fara mostenitori, primesc cu chirie pe termen nelimitat familie cu sotie casnica in vederea unui ajutor gopodarie".
"Esti corect? Cinstit? Dornic sa obtii o locuinta la tara? E simplu! Eu iti fac acte pe casa si tu te angajezi sa ma ingrijesti pana la finalul zilelor, in niste termeni si conditii".
In general, acesti oameni nu au urmasi sau au fost parasiti de rude, dar nu ar vrea sa mearga la un azil.
Specialistii in asistenta sociala nu incurajeaza fenomenul.
"O persoana varstnica are multe nevoi, de la nevoi fizice, nevoi emotionale, nevoi spirituale care trebuie tratate cu grija", spune Magdalena Dobre, asistent social azil Voluntari.
Nu in ultimul rand, varstnicii trebuie sa fie atenti pe cine primesc in casa. Au fost extrem de multe cazuri in care oameni fara aparare au ajuns pe drumuri din cauza unor rau voitori care le-au luat actele si si-au batut joc de ei.