Bicicletele, tinta preferata de hoti. Pagubitii reclama furtul pe retelele de socializare


Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 10:05
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2012 13:57
Categorie: Timiș
Bicicleta de aur

 “Mi-au furat bicicleta din fata de la…”. Zeci de anunturi de acest gen au impanzit retelele de socializare. Timisorenii sunt pusi in fata inevitabilului cand isi scapa din ochi pentru cateva clipe bicicleta.

 Reactia imediata este cel mai eficient lucru pentru a-ti recupera obiectul pierdut. Multi se gandesc sa reclame furtul la politie, insa de putine ori acest lucru are finalul asteptat de cei pagubiti. Pentru ca de cele mai multe ori, hotul reuseste in scurt timp sa vanda bicicleta unui client care nu stie ca se pricopseste cu un obiect furat si astfel isi pierde urma.

Satui sa astepte dupa un raspuns pozitiv, multi “fosti posesori” de biciclete, s-au reunit in grupuri pe retelele de socializare in speranta ca daca vor da sfoara in tara, isi vor recupera in cele din urma vehiculul pe doua roti.

Pierdut, furat in Timisoara” este unul dintre grupurile create pe Facebook, in care 2.000 de utilizatori au hotarat sa impartaseasca aceeasi experienta: cum e sa iti fie furata bicicleta.

Ideea grupului ii apartine lui Alex Vancu, un tanar din Timisoara care a creat aceasta comunitate online pentru ca a avut aceeasi problema: i-a fost furata bicicleta.
Am creat grupul in urma cu 4 luni pentru ca am fost deposedat de o bicicleta. Nu e mare paguba, insa repulsia fata de prostul obicei al romanasului de a-si atribui cu usurinta ceva ce nu ii apartine, ma face sa continui. Iar cazul meu nu este unic, aud discutii prin care diversi indivizi marturisesc ca au fost deposedati de diverse bunuri din diverse locuri prin diverse metode, iar povestea lor a ramas in umbra anonimatului din lipsa de comunicare”, a spus Alex Vancu.
Grupul a fost creat in urma cu patru luni. De atunci, ne povesteste Alex, s-au alaturat cauzei aproximativ 2.000 de utilizatori, insa numarul lor creste zilnic. “Eficienta lui depinde de numarul de persoane constiente ca o astfel de comunitate exista”, a spus administratorul grupului.

In cele patru luni care au trecut de la infiintarea grupului, au fost semnalate 24 de biciclete disparute, insa doar una gasita si recuperata. Chiar daca in grupul “Pierdut, furat in Timisoara” predomina anunturi legate de disparitia bicicletelor, aici mai sunt semnalate si alte pierderi. De pilda, din cinci catelusi care au fost dati disparuti, doi au fost gasiti dupa ce stapanii au postat fotografiile lor pe reteaua de socializare.

Pagubitii au reusit sa isi recupereze prin intermediul grupului portofele, telefoane, ochelari, chei si chiar haine.

Alex Vancu ii incurajeaza si indeamna pe toti cei care au fost deposedati de bunurile personale sa impartaseasca pataniile in acest grup: “Daca ai pierdut ceva, daca ti s-a furat vreun bun, posteaza aici, descrie intamplarea sau obiectul si poate cineva va reactiona, te va sustine, eu te voi sustine”.

Pe grup au fost postate si diferite metode prin care iti poti proteja vehiculul pe doua roti, dar si informatii despre felul In care actioneaza hotii si chiar locatii in care e posibil sa iti gasesti bicicleta furata, repusa in vanzare. Oamenii pot descrie aici posibilii talhari din mijloacele de transport in comun sau din locurile publice, astfel sa se poata tine departe de un posibil furt.

Deoarece, in cazul bicicletelor, multe dintre furturile locale au ca piata de desfacere orase invecinate, precum Arad de exemplu, incurajam crearea de grupari similare si in alte orase. In viitorul apropiat dorim sa postam fotografii cu biciclete puse la vanzare in asa numitele "locuri suspecte", cine stie, poate cineva ne va multumi pentru asta “, a incheiat Alex Vancu.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO