Testul de rezistenta a nervilor la ghiseele Directiei Permise. De ce refuza functionarii dovada platilor online

03-08-2016 18:41


Chiar daca a intrat in vigoare ordonanta de guvern care prevede eliminarea copiilor legalizate si scutirea cetateanului de un drum pentru eliberarea cazierului, prea putine institutii respecta prevederile.
 

Dupa ore de asteptat la ghisee la Directia Permise, oamenii care nu au cazierul la ei sau e expirat sunt trimisi la plimbare. Mai mult, unii functionari refuza sa accepte dovada platilor facute prin transfer bancar, pe motiv ca ei nu pot verifica daca banii au intrat in cont.

Programarea pentru sustinerea examenului auto este un adevarat test de rezistenta a nervilor. Iar problema cazierului este proba cea mai grea. Iata un un simplu exemplu:

"Am fost trimis ieri acasa din cauza ca au spus ca era cazierul expirat, dar nu era expirat. si mi-am mai facut unul. am doua. unul ieri si unul, inca mai era valabil, dar m-a trimis cu el acasa", spune un bucurestean.

Asadar, doua caziere valabile, ca sa fie. Dupa asteptarea la coada, urmeaza si verdictul.

Nimeni nu scapa usor de la coada. In multe cazuri, caziere valabile la momentul inscrierii, nu ajuta. Asta pentru ca oamenii sunt programati la examen abia peste cateva luni, iar pana atunci, documentul expira.

"Am venit in iulie si imi expira cazierul in august si nu a vrut sa ma programeze, mi-a zis sa imi fac altul. Si am ajuns azi".

Pe afisele Directiei scrie clar ca este nevoie de dovada cazierului judiciar, dar nu scrie si ca eliberarea documentului poate fi facuta chiar de aceasta institutie, asa cum prevede ordonanta 41 pe 2016. Pentru functionari, cea mai simpla solutie este sa trimita oamenii pe drumuri.

Florin Radulescu, comisar sef Serviciul Inmatriculari si Permise: "Daca ei vin cu acest cazier, care, intre noi fie vorba, se poate obtine foarte usor, sunt deserviti pe loc, pe cand daca vor sa obtina institutia in numele lor, ei trebuie sa depuna o cerere si, bineinteles ca nu va putea fi rezolvata pe loc o cerere de permis de conducere, ci trebuie obtinut intai cazierul de catre institutie."

De acum incolo, orice institutie este obligata sa accepte plati efectuate online sau prin transfer bancar, dar si sa elimine copiile legalizate. Cel mai mult se vor bucura elevii si studentii.

Ministerul Educatiei este primul minister care si-a asumat public ordonanta 41/2016. Conform unui ordin, semnat de ministrul Mircea Dumitru, toate institutiile scolare trebuie sa elimine cererea copiei legalizate si sa accepte copiile dupa buletin in varianta electronica, pe email.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO