Blocajele create in trafic de parintii care-si duc cu masinile copiii la scoli din centrele oraselor. Solutia gasita la Cluj
Intr-o tara plina de masini cum este Romania, diminetile s-au transformat intr-un test al rabdarii atat pentru parintii care isi duc copiii la scoala, cat si pentru ceilalti soferi.
Marea problema pleaca de la faptul ca familiile prefera institutiile de invatamant din centru, asa ca pe strazile inguste fiecare opreste pe unde apuca si se formeaza cozi si blocaje infernale.
Autoritatile dau din umeri si spun ca infrastructura existenta nu le permite sa faca benzi speciale ca in tarile civilizate.
Pe o straduta din Timisoara vin in fiecare dimineata sute de parinti cu masinile ca sa isi lase copiii la una dintre cele mai bune scoli din oras.
Chiar daca stau in cartierele rezidentiale sau in localitatile invecinate oamenii au fost dispusi sa isi faca vize de flotant doar ca sa ajunga aici. Rezultatul? Diminetile sunt un adevarat calvar, cu 20 de minute inainte de a suna clopotelul, zona este blocata total.
In disperare de cauza autoritatile au fost interzis parcarea in apropierea scolilor la orele de varf si suplimentarea mijlocelor de transport.
La fel de rau este si in alte orase, cum ar fi Constanta. In Brasov reprezentantii Inspectoratului Scolar au gasit o solutie. Astfel scolile din centrul orasului si-au decalat cursurile.
Ariana Bucur, inspector general ISJ Brasov: "Unitatile scolare au soliciatat parerea parintilor si a elevilor mari din liceu si s-a ajuns la concluzia ca a fost o modificare de program care a degrevat traficul."
Asaltat de numarul mare de reclamatii, primarul Clujului, Emil Boc, se gandeste serios sa mute orele de la clasele primare din centru la scolile unde si asa nu sunt ocupate toate locurile.
In plus, in fiecare dimineata in fata fiecarei scoli se vor afla un jandarm si un politist. Odata ce copilul iese din masina, acestia il conduc pana la poarta institutiei de invatamant.