De ce planurile pentru cutremur ale autoritatilor romane sunt GRESITE. Lectiile pe care trebuie sa le invatam de la japonezi
Nu stim cu precizie cand va veni urmatorul cutremur, dar macar stim cum sa-i facem fata. Aceasta este atitudinea in Japonia, care pune siguranta oamenilor pe primul plan.
Preocuparea imediat urmatoare este sa mentina tara functionala, atunci cand loveste un cataclism. Undele seismice devastatoare nu numai ca pot lua multe vieti, dar paralizeaza economic o tara intreaga. In comparatie cu ei, romanii se bazeaza exclusiv pe interventia si pregatirea autoritatilor. Gresit, sustin responsabilii din Japonia, care declara ca niciun popor nu poate gestiona un dezastru major, fara o buna organizare, care implica voluntari, si disciplina stricta. primele 72 de ore sunt vitale pentru gestionarea crizei uriase, pricinuita de cutremur.
Tokyo, un oras cu 16 milioane de oameni, este centrul unei zone metropolitane intinse care aduna in total peste 30 de milioane de suflete, adica o zona mai populata decat toata Romania. Capitala imperiala a Japoniei are 24 de districte, pe o suprafata de peste 2 mii de kilometri patrati, de 10 ori mai mare decat are Bucurestiul. Aici e cartierul general de afaceri al tarii, aici gasesti concentrata aproape o treime din puterea financiara a Japoniei, fiind considerat cel mai scump oras din lume, tinand cont de costrurile de trai.
Toate districtele capitalei nipone sunt intr-o continua expansiune. Sinjuku, de exemplu, era acum 30 de ani un sector rau famat, cu multa saracie si mizerie. Astazi e una dintre cele mai moderne zone din Tokyo, cu locuri de shopping, centre financiare si cartiere dormitor. Aici traiesc si muncesc peste un milion de oameni, mai mult pe verticala, in cladiri inalte si inguste.
Sunt 17 mii de oameni pe kilometrul patrat, si la o asemenea densitate a populatiei, autoritatile japoneze au declarat prin lege, ca e nevoie de o strategie privind dezastrele naturale. Asa ca au conceput un plan de actiune in caz de cutremur, pentru fiecare localitate, cu masuri in detaliu, pana la nivel de district si cartier. Sinjuku nu face exceptie:
Conform regulamentului, imediat ce s-a oprit zgaltaiala, indiferent ca blocul s-a fisurat, sta sa cada, sau aparent nu are nimic, oamenii trebuie sa se retraga aici. Unde vor veni pompierii si angajatii primariei, arondati acestui parc. Si fiecare locatar stie ce are de facut, pentru ca au fost informati prin sedintele de la asociatia de proprietari si prin discutiile purtate cu angajatorii, in cladirile de birouri si centrele comerciale din zona.
Sunt zeci de astfel de locuri, numai in Tokyo, iar pentru expatii care lucreaza in apropiere, faptul ca stiu exact ce trebuie sa faca imediat dupa ce se opreste unda de soc, e un motiv in plus sa fie mai relaxati in fata unui eventual pericol.
Parcurile sunt alimentate de la generatoare electrice, si tot aici sunt verificate listele cu oamenii din zona, cand se intampla o tragedie. Aici se regasesc cei din familie si sefii cu subordonatii lor, si din parc, toti pot fi directionati in primele 24 de ore fie catre Parcul central, unde va functiona un adapost mai mare, cu mini spital de campanie, sau daca sunt accidentati, pot fi preluati de ambulante si dusi la centrele medicale din respectivul areal. Cei care nu se mai pot intoarce in locuinte cu structura afectata, sunt directionati catre scoli, ale caror sali de sport, devin adaposturi temporare. Clar ca buna ziua, pentru toata lumea.
Unt roman din Japonia sustine ca la fiecare cutremur mare pica si retelele electrice si cee de telefonie mobila, pentru multe ore. Si atunci daca autoritatile nu iti permit sa revii in imobil, e bine ca se stie clar unde te poti intalni cu cei din familie. Ore bune dupa cutremur nu functioneaza nici mijloacele de transport in comun, si oameni care lucreaza la mare distanta, nu mai pot ajunge acasa.
Daca merg la primul adapost temporar de langa birou, pot afla prin intermediul autoritatilor daca cei din familie sunt bine, sau au ajuns pe la spitale. Listele sunt comunicate electronic si panica in randul populatiei, este redusa, cat timp totul functioneaza organizat.
Iata cum stau japonezii la concerte. Aranjati ca niste robotei, in gradene, tocmai pentru o evacuare rapida, in caz ca are loc un cutremur mare cu incendiu si alte urmari periculoase. E o grija constanta pentru situatii posibile, si in Japonia este litera de lege sa fii mereu in garda. La Tokyo vezi si cum au gandit japonezii si evacuarile pentru zonele foarte aglomerate.
Exista viziune dar nu de ieri de azi, ci de zeci de ani. Astfel de rute cu pasaje pe kilometri, in subteran, mai vezi doar in marile orase canadiene, dar acolo galeriile lungi unde au rolul de a-i feri pe localnici de ierni grele, care ingreuneaza mult accesul la suprafata. Iar ultima linie de metrou este legata si de un mare centru pentru interventie la dezastru, aflat la marginea capitalei Tokyo. Aici exista un centru de comanda.
Incaperea e in mod nomala sigilata, fiecare birou are cate un laptop si un dulap arondat, si la fiecare calculator e stabilit clar, cine sta, cu nume si prenume. Datele sunt inscriptionate pe aparatura electronica, iar responsabilii sustin ca numai asa pot fi eficienti, intr-o situatie de criza, in care fiecare va sti ce are de facut.
La cutremurul din 2011 autoritatile au vazut cum s-au miscat din temelii sediile de la Parlament si Guvern. Un astfel de centru, a fost special amenajat langa cel mai mare spital din Tokyo, si poate primi pana la 40 de mii de persoane, intr-un perimetru unde pot ateriza simultan pana la 6 elicoptere si pot fi aduse camioane cu unitati medicale mobile.
In Romania nu exista un astfel de plan, exista doar reguli de interventtie pentru autoritatile implicate. Toata raspunderea rezolvarii haosului produs imediat dupa o tragedie ramane pe umerii celor de la ISU. Populatia nu este responsabilizata, oamenii nu sunt cooptati in joc, fiecare e lasat sa faca ce ii dicteaza constiinta, si chiar sa intre inapoi, in blocuri care pot cadea ulterior, fara vreo replica la cutremur. Nu avem stabilite adaposturi temporare, unde oamenii sa fie informati sa mearga, la nevoie.
Nu exista planuri speciale de evacuare special facute pe acele artere din Bucuresti unde sunt pozitionate cele mai mute blocuri cu bulina, iar daca exista localnicii habar nu au despre ele. Nu exista liste cu cei care locuiesc si muncesc in respectivele cladiri si nici care sunt firmele care functioneaza in imobilele cu risc. Pompierii japonezi sustin ca este 100% imposibil sa faci fata unei situatii postcatastrofale, fara responzabilizarea oamenilor, care sa invete ca trebuie sa actioneze organizat, impreuna cu autoritatile.
Intr-o antiteza totala cu ce se intampla la noi, responsabilii japonezi au constiinta seismica, grija de cutremur. Se informeaza permanent de la specialisti, si concep strategii eficiente. Si in tot ce fac, demonstreaza ca stiu sa fie cu un pas inaintea unei mari tragedii.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, cutremur, copii, scoala, japonia, Tokyo, seism, masa, dezastru, tsunami, pregatire, lectii, unda,
Dată publicare:
03-03-2017 10:11