Terapie prin cai pentru copii bolnavi de autism sau Sindromul Down. Initiativa pe bani europeni a unei asociatii din Alba
Caii special dresati sunt medicamentul minune pentru copiii bolnavi. O asociatie din Alba a accesat bani europeni si schimba destinele a zeci de copii diagnosticati cu autism, Sindromul Down, depresii sau hemipareze.
Sedintele de terapie asistate de cai sunt gratuite, iar progesele celor mici vizibile. Programul dureaza sapte luni si participa la el inclusiv psihoterapeuti.
Dominic are sapte ani si s-a nascut cu hemipareza congenitala medie. Parintii lui au incercat totul, iar cand au auzit de hipoterapie si-au inscris copilul cu inimile pline de speranta.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Este imbunatatire, lucreaza cu mana, prinde mai bine cu mana, prinde mult mai bine, la motricitate are probleme", spune Alina Galea, mama lui Dominic.
"Minunea" se intampla la Leorint, centrul deschis in urma cu sase ani de doi oameni cu suflet mare: sotii Balogh. Ea este logoped, el psiho-terapeut. Au tratat sute de pacienti din toata tara si au observat ca multi copii care s-au nascut cu diverse afectiuni infloresc in preajma animalelor. Acum cateva luni au luat 200.000 de euro, bani europeni, si au inceput sedintele gratuite.
Pe Bianca parintii au adus-o de putin timp in speranta ca intr-o zi si ea va avea o viata normala si se va integra in societate. Daca ar fi fost nevoiti sa plateasca sedintele de terapie s-ar fi descurcat foarte greu.
"Terapia pentru noi e foarte buna, in primul rand nu costa. Un copil cu probleme are nevoie de foarte multi bani. E mult mai atenta, cooperanta", a spus Mioara Demeter, mama Biancai.
"Ii ajuta si pe copiii cu autism care, stiti bine, se acomodeaza foarte greu intr-un mediu nou, ii ajuta si pe copiii cu tetrapareza fiindca aici sunt independenti si ii ajuta si pe copiii sanatosi care au probleme emotionale. Orice am facut ne-am gandit la acesti copii", a spus Csilla Balogh, presedinte ONG.
"Caii foarte blanzi, noi am adus de la centre din Ungaria, unde tot cu terapie s-au ocupat. Fiecare copil are calul lui preferat", a mai spus Csaba Balogh.
"In momentul in care se urca pe cal se transforma total, devin mai increzatori, iau decizii mai linistiti, se vede ca stima de sine creste, se simt ca ceilalti copii care nu au o anumita dizabilitate", a spus Emanuela Lazar, pedagog.
Din pacate, nu toti copiii din Romania au cum sa ajunga la acest centru. In mod normal, o sedinta de o jumatate de ora in preajma unui cal bland costa 40 de lei.