Terapie prin arta la un spital din Cluj. Pacientii uita de durere in compania actorilor
Pacientii Spitalului de Recuperare din Cluj se trateaza prin arta. Asta dupa ce cativa tineri actori s-au gandit cum sa le faca bolnavilor zilele petrecute in salon mai frumoase.
Atelierele de pictura, teatrul de improvizatie sau confectionarea de obiecte sunt destinate pacientilor, de toate varstele, iar proiectul pare sa aiba succes.
Atmosfera relaxanta caracterizeaza salile Spitalului de Recuperare din Cluj in timpul orelor de terapie prin arta. Relaxati si cu zambetul pe buze, oamenii uita pentru cateva ore ca sunt intr-o unitate medicala.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
"Vrem sa facem pentru ei ceva prin care sa putem interactiona mai mult si sa ii scoatem din zona aceea comoda in care doar stai si beneficiezi de un moment artistic", explica Diana Buluga, coordonatorul proiectului.
Dupa ce isi fac analizele in fiecare dimineata si participa la terapiile conventionale, urmeaza orele "moarte", in care pacientii nu mai au nimic de facut. Atunci s-au gandit tinerii actori - initiatorii acestui proiect - sa insereze orele de creatie: ateliere de desen, teatru de improvizatie sau confectionare de obiecte handmade. In urma cu doi ani, actorii au imbracat pentru prima data costumele colorate, dar pacientii clujeni erau destul de timizi. Anul acesta, salile s-au umplut de oameni care au venit sa faca terapie prin arta.
"Am avut surpriza ca unii sa vina in fiecare zi si veneau mai repede decat ora stabilita.. foarte deschisi oamenii", povesteste actrita Alexandra Felseghi.
"Abia am asteptat sa ma intalnesc cu tinerii, am jucat pantomime, teatru, desene, ma simteam ca un copil. Am uitat si durerea in orele respective cat am stat cu ei", isi aminteste cu bucurie o pacienta.
Primele ore de terapie prin arta s-au tinut in Cluj in urma cu doi ani. Astfel de "tratamente" sunt la mare cautare in strainatate, unde - spun initiatorii proiectului din Romania - spitalele colaboreaza cu diferiti artisti, iar pacientii beneficiaza saptamanal de astfel de programe.