Tehnologia a ajuns si in cuibul unor berze din Mures. Cum sunt utilizate camera video si dispozitivul GPS
Tehnologia ii ajuta pe ornitologi sa se apropie de lumea pasarilor. In localitatea Dumbravioara, din judetul Mures, supranumita si "satul berzelor", ornitologii au montat o camera video intr-un cuib.
Cu ajutorul acesteia urmaresc 24 de ore din 24 activitatea pasarilor. De asemenea, se folosesc si de dispozitive GPS ca sa monitorizeze traseele urmate de zburatoare in timpul migratiei.
Berzele au ajuns in Dumbravioara cu doua saptamani intarziere, din cauza vremii reci, spun ornitologii. In plus, sunt mai putine decat in anii trecuti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Camera video montata in cuib le arata specialistilor cum se comporta berzele-parinti, iar peste aproximativ o luna, cand vor aparea si puii, ornitologii vor avea date complete despre viata pasarilor.
Aczel Fridrich Zsuzsanna, rerezentant Grupul "Milvus":
"Toata lumea este interesata de evenimentele care se intampla in viata unei pasari, berzele sunt pasari care sunt cele mai aproape de oameni si sunt usor de observat."
In Dumbravioara, localnicii abia asteptau sosirea berzelor. "Alta data au venit mai repede. Le asteptam, cum sa nu, e o pasare care nu face paguba, sunt frumoase", spune un barbat.
Oamenii spun ca in anii trecuti era plin de berze in Dumbravioara, insa in ultimii ani s-au mai rarit, din cauza ca sursele de apa si de hrana din zona sunt tot mai putine.
Pe langa berze, ornitologii din Mures urmaresc si activitatea acvilelor tipatoare mici. Din pacate, din cele 20 de GPS-uri montate pe aceste rapitoare in urma cu cativa ani, doar doua mai functioneaza. Unul dintre acestea le furnizeaza specialistilor prin satelit date despre Erika, o acvila care este acum in Africa.
Datele furnizate de camerele video si de sistemele GPS ii ajuta pe ornitologi sa invete mai bine modul de viata al pasarilor si sa incerce sa le protejeze, mai ales ca multe specii sunt pe cale de disparitie.