LISTA tarilor in care a fost introdusa taxa pe fast-food. Cum sta Romania in topul obezitatii din cauza alimentelor
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza guvernele lumii ca avem putine solutii de lupta contra unui flagel global - obezitatea.
Cel mai recent raport recomanda supra-taxarea alimentelor intens procesate, in paralel cu incurajarea productiei de hrana simpla si hipocalorica. Publicitatea adresata copiilor ar trebui si ea interzisa, sustin medicii, pentru ca ei sunt consumatorii, cei mai pasibili de a deveni dependenti.
Trebuie facuta distinctia intre fast food, care defineste alimentele rapid preparate si junk food - hrana ultraprocesata, cu exces de sare, zahar si grasimi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Publicul tinta al industriei de junk food sunt copiii, adolescentii si tinerii. In Romania 40% dintre copii sunt supraponderali si unul din 3 romani are probleme cu greutatea.
"Guvernele sunt invitate sa ia atitudine si sa puna o serie de obstacole economice in controlul acestor piete, pentru ca alimentele cu atat sunt mai procesate, cu atat continutul de colesterol si de grasimi nesanatoase e mai ridicat", a spus Victor Olsavaski, reprezentat OMS.
Prima recomandare OMS: suprataxarea furnizorilor de mancare nesanatoasa, care ar trebui sa ii indeparteze de tentatii pe cei cu venituri mici.
Reporter: Ati mai cumpara, daca ar deveni mai scumpe?
Cumparator: Nu, nu.
"Nu ma gandesc la o suprataxare, romanii sunt saraci. Mai degraba sa prevenim", considera Eugen Nicolaescu.
A doua solutie: inlesniri fiscale pentru cei care vand mancare sanatoasa. Generatia tanara, aservita industriei junk food, va putea gasi solutii light mai ieftine.
"Merg in zonele cu trafic, unde sunt multi tineri. Vanzarile de shaorma se ridica anual la 200 de milioane de euro", a explicat Ioana David, redactor Ziarul Financiar.
A treia sugestie a OMS este interzicerea publicitatii junk food destinate celor mici si restrictii de zona pentru localurile junk food.
In Europa, tari precum Italia, Franta, Grecia si Tarile de Jos au impus taxe suplimentare. Masura luata de curind nu a dus inca la scaderea indicelui de obezitate dar autoritatile privesc cu optimism spre viitor.
La nivel global sunt 1 miliard si jumatate de obezi, iar dintre copiii sub 5 ani 40 de milioane sufera din cauza excesului ponderal. Pentru prima oara in istorie, mai multi oameni sunt rapusi de boli asociate obezitatii decat din cauza saraciei si a foametei. Recomandarile sunt valabile pentru toate cele 196 de state membre.