"Talpa Maicii Domnului", suvenirul care s-a vândut ca pâinea caldă la pelerinajul Sf. Parascheva
O ploaie măruntă a căzut vineri peste credincioşii care au venit la Iaşi să se roage la moaştele Sfintei Parascheva, dar nu i-a speriat.
Până acum, 100.000 de pelerini au trecut deja pe la racla sfintei. Este mare înghesuială şi la comercianţii care vând cruciuliţe, icoane, dar şi bucăţi din catifea, botezate "talpa Maicii Domnului". Sâmbătă, când este sărbătoarea Sfintei Parascheva, la slujbă vor lua parte zeci de preoţi şi episcopi din mai multe ţări.
Anul acesta au dispărut obiectele de cult pline de sclipici, vândute de comercianţii ambulanţi, după ce le-au interzis reprezentanţii Mitropoliei. Doar mănăstirile şi bisericile din subordine au voie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe lângă obişnuitele cruciuliţe, icoane, candele, brelocuri şi cărţi, găsim acum la tarabe şi bucăţi de catifea brodate strălucitor, în formă de talpă, botezate "talpa Maicii Domnului".
Bucăţile de catifea au fost atât de căutate, încât s-au epuizat. Mare succes are şi ”sporul casei”, confecţionat din paie, frunze colorate, seminţe şi o iconiţă. Costă tot 10 lei.
La coada care se întinde pe câţiva kilometri pentru a ajunge la racla Sfintei, mulţi credincioşi au venit şi cu copiii. Timpul de aşteptare a ajuns la 5 ore.
"Ea ştie că mergem la Doamne, Doamne, pentru ca să ne facem mari, să fim sănătoase. Am stat de la 9 până acum, pentru un copil de nici 3 ani a fost foarte răbdătoare."
Ploaia care a început să cadă peste zi nu i-a împiedicat pe credincioşi să stea la rând să ajungă să se închine la Cuvioasa Parascheva.
Până acum, 100.000 de pelerini au trecut pe la moaştele sfintei. Numai joi seară, peste 25.000 de oameni au participat la procesiunea denumită "Calea Sfinţilor".
Peste 70 de preoţi şi călugăriţe au purtat flori şi lumânări aprinse şi au însoţit osemintele Sfintei, pe străzile din oraş.
Alături de soborul religios au fost şi militarii de la Batalionul de Infanterie Războieni.
Sâmbătă este sărbătoarea Sfintei Parascheva, iar slujba de hram se va ţine pe o scenă amplasată lângă Mitropolie.
Sursa: Pro TV
Etichete: pelerinaj, credinciosi, Sfânta Parascheva, suveniruri,
Dată publicare:
13-10-2017 18:29