Super-vaci din import. Joienele din rasa Angus sunt cele mai profitabile
Pentru un profit sigur, fermierii nostri ar putea imprumuta modelul de succes al americanilor sau al englezilor care cresc vaci in primul rand pentru carne, nu pentru lapte.
Cele mai faimoase sunt joienele din rasa scotiana Angus. Dau mai multa carne decat rasele autohtone, sunt mai robuste si traiesc mai mult decat vacutele noastre. Cativa elvetieni le-au adus deja in tara noastra si sunt gata sa le dea "reteta" si romanilor.
Doi elvetieni au cumparat acum cativa ani 2.000 de hectare de pasune in Sibiu si-au amenajat o ferma cu peste 700 de vite din rasa Angus.
In Europa de Vest e un mare deficit de carne de vita de calitate, de cand fermele sud-americane s-au orientat catre pietele asiatice, in expansiune.
Pentru o ferma cu 20 de vaci de lapte, investitia ajunge la 26.000 de euro: 6.000 costa instalatiile de muls si containerele de racire a laptelui. Cine se orienteaza la carne nu mai da acesti bani. Iar vacile Angus sunt mai rezistente la boli decat cele autohtone.
Elvetienii ofera oricui sfaturi, gratis. si vaci sau tauri de prasila, contra cost. Iar daca fermierii nu au unde sa-si vanda apoi carnea, elvetienii le cumpara viteii, la preturile bursei din Germania.
Sibienii sunt gata sa incerce. Ideea a prins si in judetul Hunedoara, tot dupa modelul unui elvetian: pe 700 de hectare de pasune, un fermier creste 60 de vaci de carne.
Un vitel se poate vinde pentru carne la doi ani, cand cantareste cel putin 300 de kilograme. Iar carnea este renumita in gastronomia de lux pentru fragezime si gustul fin.