Sunt șomeri și nu vor să schimbe asta. La bursa locurilor de muncă, mulți au mers doar pentru o ștampilă
În plină pandemie, mulți își găsesc greu un serviciu, însă sunt și destui pe care oferta autorităților nu îi interesează.
De pildă, la bursa locurilor de muncă organizată la Bistrița, cei mai mulți tineri au venit doar pentru a primi o ștampilă, care le garantează încasarea șomajului și în lunile ce urmează. Ofertele însă nu le-au stârnit interesul.
Darius are 21 de ani și a terminat liceul economic anul acesta. Spune că și-ar dori să lucreze în domeniu, însă nu este foarte hotărât unde anume. Șomer deja de 2 luni, băiatul vrea doar să își încaseze în continuare indemnizația lunară de 250 de lei.
Darius Rațiu: “Mi-a zis cineva ‘mă mergi și fă-ți că îți dă niște bani’. Așa mi-a zis că trebuie să vin să îmi pună o ștampila”.
Nici cei mai cu experiență nu au părut interesați de cele aproape 500 locuri de muncă. Un bărbat a venit doar să verifice piața pentru că, spune el, nu are de când să se angajeze cât timp primește șomaj.
Zoltan Vereș: “Am fost invitat aici la dumneavoastră. Eu nu am nevoie de un loc de muncă deocamdată pentru că eu dacă am șomaj, mai lucrez pe lângă el și plătesc acolo”.
Cele mai multe posturi au fost pentru muncitori necalificați și doar 25 pentru cei cu studii superioare. Chiar și așa, multe firme nu au avut prea multe opțiuni pentru recrutare.
Maria Iacob, reprezentant resurse umane: "În domeniul nostru mai puțin. Prelucrăm firele de mătase naturală și nu prea sunt doritori".
Otilia Râpan, Director Executiv – ANOFM: “Este foarte greu să își găsească personal și văd că din cauza asta foarte multe își aduc personal de dincolo, din străinătate. Da, am observat că sunt foarte pretențioși românii”.
Cristina Helciug: “Dacă vorbim despre personalul necalificat, știm că vara este o scădere a interesului pentru angajare, iar toamna crește”.
Pentru a respecta restricțiile și numărul angajatorilor prezenți a fost mai mic că în alți ani.