Sunt la moda dozatoarele de lapte. Profit pentru fermieri


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 19:20
Data publicarii: Joi 14 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Zeci de fermieri din toata tara si-au instalat la poarta, in piete, ori in hipermarketuri, dozatoare de lapte. Scot astfel de trei ori mai mult pe litru decat daca l-ar vinde la fabica.

Sute de proprietari de vaci din toata tara au investit cateva mii de euro in dozatoare de lapte si le-au instalat unde au prins cel mai bun loc. Afacerea merge bine de la o zi la alta, de vreme ce dozatoarele se umplu de doua ori pe saptamana.

Consumatorii spun ca prefera sa cumpere lapte proaspat, care provine direct de la animale si care este aproape la jumatate de pret fata de cel ambalat.

Sefii patronatelor din industria laptelui sustin insa ca laptele crud ar trebui pasteurizat, iar inspectorii sanitar-veterinari ar fi trebui sa verifice cat de igienice sunt aceste aparate.

Un dozator de 160 de litri costa in medie cam 5.000 de euro si ii aduce fermierului incasari de 480 de lei zilnic. Marii procesatori platesc acum aproximativ 0,95 de bani pentru un litru de lapte, iar intermediarii cer 0,5 bani. Asadar gospodarul a ajuns sa ii evite si sa ia direct cu 2 - 3 lei pe litru.

Vanzarea laptelui la tonomat este o varianta de supravietuire pe termen scurt si in niciun caz o investitie pe termen lung, considera reprezentantii patronatelor din industria laptelui. Acestia ii ataca pe tarani pe motiv ca nu au posibilitatea sa trateze laptele termic inainte sa il vanda. Potrivit lor nu ar fi de ajuns sa-l raceasca la 4 grade.

Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, fermierii romani au dreptul sa vanda direct consumatorilor 1,8 miliarde de litri de lapte.

 

Fermierilor romani le-a ajuns cutitul la os!
Fermierii, disperati. Inca asteapta subventiile de la stat
Revolta fermierilor la Cotroceni. Basescu: Nu sunt bani la buget!
VIDEO PROTVPLUS.RO