Sunt la moda dozatoarele de lapte. Profit pentru fermieri
Zeci de fermieri din toata tara si-au instalat la poarta, in piete, ori in hipermarketuri, dozatoare de lapte. Scot astfel de trei ori mai mult pe litru decat daca l-ar vinde la fabica.
Sute de proprietari de vaci din toata tara au investit cateva mii de euro in dozatoare de lapte si le-au instalat unde au prins cel mai bun loc. Afacerea merge bine de la o zi la alta, de vreme ce dozatoarele se umplu de doua ori pe saptamana.
Consumatorii spun ca prefera sa cumpere lapte proaspat, care provine direct de la animale si care este aproape la jumatate de pret fata de cel ambalat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sefii patronatelor din industria laptelui sustin insa ca laptele crud ar trebui pasteurizat, iar inspectorii sanitar-veterinari ar fi trebui sa verifice cat de igienice sunt aceste aparate.
Un dozator de 160 de litri costa in medie cam 5.000 de euro si ii aduce fermierului incasari de 480 de lei zilnic. Marii procesatori platesc acum aproximativ 0,95 de bani pentru un litru de lapte, iar intermediarii cer 0,5 bani. Asadar gospodarul a ajuns sa ii evite si sa ia direct cu 2 - 3 lei pe litru.
Vanzarea laptelui la tonomat este o varianta de supravietuire pe termen scurt si in niciun caz o investitie pe termen lung, considera reprezentantii patronatelor din industria laptelui. Acestia ii ataca pe tarani pe motiv ca nu au posibilitatea sa trateze laptele termic inainte sa il vanda. Potrivit lor nu ar fi de ajuns sa-l raceasca la 4 grade.
Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, fermierii romani au dreptul sa vanda direct consumatorilor 1,8 miliarde de litri de lapte.