Revolta fermierilor la Cotroceni. Basescu: Nu sunt bani la buget!

Ultima actualizare: 25-08-2012 04:11
Revolta fermierilor la Cotroceni. Basescu: Nu sunt...
Revolta fermierilor la Cotroceni. Basescu: Nu sunt...

UPDATE: Traian Basescu a declarat ca a discutat cu Guvernul si cu reprezentantii BNR. Seful statului a mentionat ca deocamdata nu exista bani la bugetul de stat pentru subventiile fermierilor.

18:00 "Incerc sa gasesc o solutie impreuna cu Guvernul", a mai adaugat seful statului, mentionand ca un raspuns final in privinta banilor ca veni abia miercuri. "Este cert ca in decembrie mai primi niste bani".

Protestatarii vor sa primeasca TOATA subventia pentru cresterea animalelor, adica 571 de lei pentru fiecare in parte. Nu in trei transe, cum le propun reprezentantii guvernului.

Presedintele le-a spus ca va incerca sa gaseasca o solutie, dar cu o conditie: fermierii sa suporte dobanda, pentru ca banii vor fi luati cu imprumut de la BNR.

17:40 Liderul de sindicat Costel Caras i-a anuntat pe protestatarii ca, in timpul intalnirii avute cu seful statului, acesta a promis ca va discuta cu Guvernul si BNR pentru ca fermierii sa-si ia subventia aproape intreaga.

17:00 Presedintele Traian Basescu i-a primit miercuri, la Cotroceni, pe reprezentantii crescatorilor de animale care protesteaza la Presedintie, desi initial anuntase ca nu se va intalni cu acestia.

16:08 Intrebat, la plecarea de la sediul de campanie, daca se duce la Cotroceni sa discute cu fermierii care protesteaza, Basescu a raspuns: "Nu".

16:00 Fermierii manifestanti s-au linistit, asta pentru ca opt lideri ai crescatorilor de animale au fost primiti la Presedintie, unde vor discuta cu seful statului.

Costel Caras, presedintele Sindicatului crescatorilor de taurine, i-a anuntat pe sindicalisti ca liderii lor vor cere sa li se dea banii pana in alegeri. Intrarea liderilor lor la discutii cu presedintele Basescu i-a temperat pe sindicalisti, cel putin pentru moment.

15:00 Prima runda de negocieri dintre fermierii afiliati la Agrostar si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii s-a incheiat, discutiile urmand sa fie reluate dupa sedinta de Guvern in care ministrul interimar, Radu Berceanu, va prezenta problemele sindicalistilor, potrivit promisiunii facute acestora.

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, le-a propus sindicalistilor in timpul discutiilor de la minister plata subventiei in trei transe, insa aceasta solutie nu a fost acceptata.

In aceste conditii, Berceanu a promis ca va prezenta in Guvern mandatul protestarilor, urmand ca negocierile cu acestia sa fie reluate dupa ora 18.00.

13:00 Peste 500 de crescatori de taurine s-au strans la Ministerul Finantelor, iar dupa cateva ore si-au mutat protestele la Cotroceni. In timpul actiunii, sindicalistii s-au imbrancit in cateva randuri cu jandarmii care asigura ordinea.

Fermierii au incercat sa rupa cordonul de jandarmi si, dupa o serie de imbranceli, au fost readusi in spatiul pentru protest de catre fortele de ordine.

130 de jandarmi pazesc barierele si alti 370 asteapta gata de interventie.

Fermierii cer subventii in valoare de peste 180 de milioane de euro. Guvernul le-a acordat doar o treime din subventia la care au dreptul.

Peste 200 de crescatori de oi si capre, afiliati la Federatia Agrostar, au inceput si ei la ora 11:00 pichetul in fata sediului Ministerului Agriculturii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO