Criza centrelor de plasament din Romania. Numai in Moldova sunt peste 15.000 de prunci parasiti
Situatia copiilor abandonati si lasati in seama statului e tot mai dificila. In centrele de plasament este mare aglomeratie, iar asistentii maternali nu sunt incurajati de sistem sa-i preia pe cei mici si sa-i creasca in conditii decente.
Numai in Moldova sunt peste 15.000 de prunci parasiti, multi din familii care au lasat de izbeliste cate 4, 5 frati odata.
Cinci surori traiesc de anul trecut intr-un centru de plasament din Iasi. Isi poarta de grija una alteia: cea mai mica are 7 ani, cea mai mare 16, si nu vor cu niciun chip sa se desparta.
Dorm in aceeasi camera si, din nefericire, sunt vizitate extrem de rar de mama lor.
Femeia spune ca isi iubeste fetele, dar a renuntat la ele, pentru ca este acum cu alt barbat, a mai facut doi copii si noua soacra nu le doreste in preajma ei.
In multe centre de plasament supra-aglomerate s-au mai adus patuturi pentru copiii nou-veniti si s-a ajuns la situatii limita.
"In ultimile 3 luni capacitatea centrelor de plasament a ajuns aproape la limita. Ne-am confruntat cu multe situatii cand am luat din familie grupuri de frati de 3 - 4 - 5 frati", spune Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC.
In tot acest timp, asistentii sociali ezita sa rezolve cazuri speciale, ca al unei familii cu opt copii, tot din Iasi. Doi fratiori au fost luati in grija statului, dar pentru ceilalti s-au facut doar rapoarte prin care se recomanda sa fie urgent ridicati din familie.
Astfel de situatii se intalnesc, din pacate, in multe sate din Romania, si fara investitii serioase in programele de asistenta sociala, multi copii raman sa creasca in familii care nu le ofera niciun viitor.