Ambarcatiunea recreata dupa corabia lui Stefan cel Mare a devenit o epava. Cum a ajuns sa fie avariata de o masina de gunoi
''Panzarul Moldovenesc" de la Galati, o ambarcatiune recreata cu sute de mii de euro dupa celebra corabie a lui Stefan cel Mare, a ajuns o epava.
Vasul cu panze ar fi trebuit sa plimbe turistii straini in Delta Dunarii. Din pacate insa, din vina autoritatilor, a ajuns o gramada de surcele batute-n cuie ruginte, ascusa de ochii lumii intr-un colt al santierului naval.
Cand a fost lansat la apa, in 2006, Panzarul Moldovenesc botezat "Sfantul Stefan cel Mare", primise un buget exorbitant pentru acea vreme: aproape un milion de lei, de la Consiliul Judetean. Acum este o epava.
Panzarul Moldovenesc a fost de la bun inceput doar un vis. O metafora din care acum au ajuns sa se vada niste coaste. Autoritatile vorbeau la inaugurare despre delegatii straine care sa fie plimbate prin Delta Dunarii cu acest panzar sau despre participarea navei la Zilele Dunarii, la Viena. Nimic dintre toate acestea nu s-a intamplat in realitate.
Asa a ajuns panzarul sa fie mancat de ploi si de rugina. In 2011, Centrul Cultural Dunarea de Jos a semnat un acord pe 10 ani cu o organizatie numita Asociatia Institutul Dezvoltarii Durabile a Dunarii.
Reprezentantii fundatiei se obligau sa administreze corabia si sa investeasca peste o suta de mii de euro in refacerea ei.
Reprezentantii Consiliului Judetului se gandesc sa readuca pe linia de plutire corabia, desigur, cu alti bani. Un expert a fost contactat, deocamdata, pentru o evaluare. Nu pe degeaba, evident.
Constantin Cristea, director de patrimoniu, Consiliul Judetului Galati: "Din cate stiu eu, doua, trei mii de lei nu-i o suma foarte mare. Ar trebui sa stabileasca in ce stadiu este la momentul coca avariata si care ar fi costurile in vederea unei reparatii."
In istoria Panzarului "Stefan cel Mare si Sfant" de la Galati au fost si momente de-a dreptul jenante: expus pe faleza Dunarii, intr-o iarna, vaporul a fost lovit de o masina de gunoi. Acum, autoritatile ori il refac pentru navigatie, ori ii spoiesc exteriorul si il expun intr-un sens giratoriu din oras.