Cine sunt cei mai darnici români atunci când merg la restaurant. Majoritatea lasă bacșiș ospătarilor

Ultima actualizare: 14-10-2021 13:45

Fie că îi spun ciubuc sau bacșiș, cei mai mulți români lasă o mică atenție ospătarilor atunci când ies în oraș.

Amabilitatea chelnerilor și calitatea mâncării contează cel mai mult atunci când clientul socotește cât să lase în plus, pe lângă nota de plată.

Un studiu recent - făcut de o platformă de rezervări în restaurante - arată că Dobrogenii sunt românii cu cea mai mare dare de mână. Pe de altă parte, la noi s-a încercat de mai multe ori legiferarea bacșișului, însă fără succes până acum.

În Dobrogea trăiesc cei mai darnici români. 70 la sută dintre ei lasă celor care îi servesc un bacșiș de cel puțîn 10 la sută din valoarea notei de plată.

„Mă motivează calitatea restaurantului, a ospătarilor care mă servesc, mâncarea, felul în care vorbesc, în care se comportă”, a spus clientul unui restaurant din Constanța.

„În medie, ce să zic, 20 la sută, cam pe acolo”, spune un alt client.

„Clienții dobrogeni sunt mai înțelegători și au și cultul acesta al bacșișului ca să zic așa. Fiind o zonă turistică, având foarte multe cunoștințe ei la rândul lor în zona restaurantelor și în zona HoReCa sunt mai darnici”, a declarat șeful de sală al restaurantului.

Dărnicia românilor scade cu cât de apropiem de vestul țării. Aici, doar 46 la sută dintre cei care au participat la studiu au spus că lasă ciubuc 10 procente.

Ce își dorește clientul de la ospătar ca să îi lase un bacșiș pe măsură? De la ospătar atenție, amabilitate și promtitudine”, spune o tânără din Timișoara.

Am avut situații în care a spus nu am acum să îți las, dar îți las data viitoare”, a transmis un ospătar.

În Transilvania, clienții sunt puțin mai generoși.

Maramureșenii și cei din Tansilvania, în medie, de două ori pe săptămână, mănâncă în oraș sau mai ies în baruri. Dacă frecventezi un local sau altele de 2-3 ori pe săptămână, cu siguranță 30%, cât declara dobrogenii, e mult să lași”, a explicat un sociolog din Cluj.

Cu cât mergem mai mult spre est intervine acea cultură balcanică a bacșișului. Și atunci oamenii au mult mai mult înrădăcinată această idee”, a declarat președintele Asociației Patronale Horetim din Timișoara.

84 la sută dintre români, indiferent de vârstă sau venit, lasă ceva ospătarilor, atunci când ies în oraș.

-10% din valoarea notei - 55%

-5% sau mai puțin - 30%

-15% sau mai mult - 9%

-Nu lasă deloc - 6

Valoarea ciubucului crește cu cât restaurantul este mai luxos sau aproape de centru.

Sunt trei mari motive: se regăsește calitatea serviciilor, cum sunt serviți oamenii când merg la restaurant, un al doilea motiv este că pur și simplu nu au bani cash, și un alt motiv foarte interesat este că oamenii nu vor să lase bacșiș dacă nu au cash decât 1-2 lei”, a declarat Raul Sideriaș, fondatorul Platformei de Rezervări din Cluj.

În România s-a încercat impozitarea bacșișului, prima dată în 2015, dar legea nu a putut fi implementată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO