Cine sunt cei mai darnici români atunci când merg la restaurant. Majoritatea lasă bacșiș ospătarilor

×
Codul embed a fost copiat

Fie că îi spun ciubuc sau bacșiș, cei mai mulți români lasă o mică atenție ospătarilor atunci când ies în oraș.

Amabilitatea chelnerilor și calitatea mâncării contează cel mai mult atunci când clientul socotește cât să lase în plus, pe lângă nota de plată.

Un studiu recent - făcut de o platformă de rezervări în restaurante - arată că Dobrogenii sunt românii cu cea mai mare dare de mână. Pe de altă parte, la noi s-a încercat de mai multe ori legiferarea bacșișului, însă fără succes până acum.

În Dobrogea trăiesc cei mai darnici români. 70 la sută dintre ei lasă celor care îi servesc un bacșiș de cel puțîn 10 la sută din valoarea notei de plată.

„Mă motivează calitatea restaurantului, a ospătarilor care mă servesc, mâncarea, felul în care vorbesc, în care se comportă”, a spus clientul unui restaurant din Constanța.

Citește și
certificat
Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

„În medie, ce să zic, 20 la sută, cam pe acolo”, spune un alt client.

„Clienții dobrogeni sunt mai înțelegători și au și cultul acesta al bacșișului ca să zic așa. Fiind o zonă turistică, având foarte multe cunoștințe ei la rândul lor în zona restaurantelor și în zona HoReCa sunt mai darnici”, a declarat șeful de sală al restaurantului.

Dărnicia românilor scade cu cât de apropiem de vestul țării. Aici, doar 46 la sută dintre cei care au participat la studiu au spus că lasă ciubuc 10 procente.

Ce își dorește clientul de la ospătar ca să îi lase un bacșiș pe măsură? De la ospătar atenție, amabilitate și promtitudine”, spune o tânără din Timișoara.

Am avut situații în care a spus nu am acum să îți las, dar îți las data viitoare”, a transmis un ospătar.

În Transilvania, clienții sunt puțin mai generoși.

Maramureșenii și cei din Tansilvania, în medie, de două ori pe săptămână, mănâncă în oraș sau mai ies în baruri. Dacă frecventezi un local sau altele de 2-3 ori pe săptămână, cu siguranță 30%, cât declara dobrogenii, e mult să lași”, a explicat un sociolog din Cluj.

Cu cât mergem mai mult spre est intervine acea cultură balcanică a bacșișului. Și atunci oamenii au mult mai mult înrădăcinată această idee”, a declarat președintele Asociației Patronale Horetim din Timișoara.

84 la sută dintre români, indiferent de vârstă sau venit, lasă ceva ospătarilor, atunci când ies în oraș.

-10% din valoarea notei - 55%

-5% sau mai puțin - 30%

-15% sau mai mult - 9%

-Nu lasă deloc - 6

Valoarea ciubucului crește cu cât restaurantul este mai luxos sau aproape de centru.

Sunt trei mari motive: se regăsește calitatea serviciilor, cum sunt serviți oamenii când merg la restaurant, un al doilea motiv este că pur și simplu nu au bani cash, și un alt motiv foarte interesat este că oamenii nu vor să lase bacșiș dacă nu au cash decât 1-2 lei”, a declarat Raul Sideriaș, fondatorul Platformei de Rezervări din Cluj.

În România s-a încercat impozitarea bacșișului, prima dată în 2015, dar legea nu a putut fi implementată.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Dați afară din restaurant pentru că purtau mască de protecție
Dați afară din restaurant pentru că purtau mască de protecție

Un cuplu din Texas a fost dat afară dintr-un restaurant pe motiv că purtau mască de protecție. Motivul? Proprietarul restaurantului nu crede în importanța măștii.

Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez
Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez

Operatorii de restaurante nu au dreptul să legitimeze clienţii şi prin urmare nici să verifice dacă certificatele verzi sunt în realitate ale acestora, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Ion Biriş.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.