Studiu: romanii sunt predispusi sa economiseasca mai putin decat alte popoare, din cauza gramaticii

Oameni

Romanii sunt predispusi sa economiseasca mai putin decat germanii, japonezii sau chinezii. Sunt mai tentati sa fumeze comparativ cu altii si au o inclinatie redusa pentru sport, din cauza modului in care gramatica le-a format perceptia asupra timpului.

Astfel, popoarele a caror gramatica asociaza prezentul cu viitorul tind sa aiba o abordare orientata mai puternic spre viitor, potrivit unui studiu al profesorului de economie comportamentala Keith Chen de la universitatea americana Yale, care imparte limbile vorbite in lume in doua categorii in functie de cum este perceput conceptul timpului.

"Actul economisirii depinde fundamental de intelegerea faptului ca persoana ta din viitor - pentru care economisesti - este intr-un fel echivalenta cu persoana ta din prezent. Daca limba diferentiaza intre prezent si viitor, pare ca te determina sa disociezi usor fata de situatia actuala de fiecare data cand vorbesti. Asta face mai grea economisirea", a declarat Chen pentru BBC Business Daily.

Un roman va economisi mai putin decat un german sau un japonez si are o predispozitie mai ridicata pentru fumat si obezitate, reiese din studiul "Eectele limbii asupra comportamentului economic: Dovezi din rate de economisire, comportamentul privind sanatatea si activele la retragerea din activitate".

Spre deosebire de popoarele cu forme gramaticale clar definite pentru viitor, popoarele unde distinctia nu este evidenta economisesc probabil cu 39% mai mult pana la sfarsitul vietii, in timp ce pe parcursul unui an exista o probabilitate cu aproape o trime mai mare sa puna bani deoparte.

Citește și
cancer
Criza de citostatice a cuprins toata tara. 5.000 de copii romani lupta cu diverse forme de cancer
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De asemenea, vorbitorii care folosec forme de prezent in referirile la viitor au o probabilitate cu 24% mai redusa sa fumeze si cu 13% mai mica sa fie obezi, in timp ce sansele sa fie activi fizic sunt cu 29% mai ridicate, afirma economistul.

Romana intra in categoria limbilor care fac clar diferenta intre prezent si viitor, cu tendinte mai slabe de economisire si o preocupare mai redusa fata de sanatate.

Alte limbi clasificate similar sunt bulgara, ceha, engleza, franceza, greaca, maghiara, italiana, poloneza, rusa, sarba, slovaca, spaniola, turca sau ucraineana, se aarata in studiu.

Ebraica este, de asemenea, inclusa in aceast grup, la fel si limba moldoveneasca. La polul opus se afla limbile in care diferenta prezent-viitor nu apare clar si depinde de interpretarea din context.

Printre acestea se afla o serie de limbi din Europa, precum daneza, olandeza, germana, finlandeza, flamanda, islandeza si norvegiana; din Asia, precum cantonez, mandarina, indoneziana si japoneza; respectiv din Africa, precum swahili.

Chiar si intre limbile din Europa exista diferente gramaticale clare in privinta modului de raportare la evenimente viitoare, spune Chen.

"In engleza trebuie sa spui «it will rain tomorrow - va ploua maine», in timp ce in germana poti spune «morgen regnet es - ploua maine»", a afirmat el.

Cercetarea profesorului de la Yale a starnit critici in randul economistilor si lingvistilor. Acestia afirma ca exita un numar de motive culturale, sociale sau economice pentru care vorbitorii diferitelor limbi se comporta diferit.

Chen afirma ca a avut o opinie similara la inceputul studiului, dar cercetarile desfasurate in noua tari - Belgia, Burkina Faso, Etiopia, Estonia, Congo, Nigeria, Malaezia, Singapore si Elvetia - au verificat factorii invocati in prezent de criticii sai.

"Poti gasi familii vecine, cu acelasi nivel de educatie, venit si chiar aceeasi religie. Familiile cu limbi care nu fac diferenta intre prezent si viitor vor economisi mai mult", a spus el.

Profesorul John McWhorter, lingvist la Universitatea Columbia, afirma ca influenta gramaticii unei limbi asupra modului in care utilizatorii acesteia percep lumea este redusa.

"Gradul in care limba formeaza gandurile este limitat. Vorbim de reactii de ordinul milisecundelor. Nu s-a dovedit ca ar exista o legatura cu modul in care oamenii percep lumea sau isi traiesc viata. Este o idee tentanta dar nu are sens", a declarat McWhorter. De asemenea, limbile au fost in trecut clasificate gresit, afirma lingvistul, subminand corelatiile statistice.

"Rusa si limbile inrudite seamana cu mandarina mai mult decat crede profesorul Keith Chen", a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Murim mai repede cu 5 ani fata de restul europenilor. Romanii ajung la spital cand e prea tarziu
Murim mai repede cu 5 ani fata de restul europenilor. Romanii ajung la spital cand e prea tarziu

Saptamana si vestea proasta pentru romani. Suntem printre ultimii de pe continent si la speranta de viata. Un raport recent arata ca desi acum 4 decenii am castigat 14 ani in plus, tot murim mai repede cu 5 ani fata de restul europenilor.

Criza de citostatice a cuprins toata tara. 5.000 de copii romani lupta cu diverse forme de cancer
Criza de citostatice a cuprins toata tara. 5.000 de copii romani lupta cu diverse forme de cancer

Criza medicamentelor de cancer s-a intins si in sectiile de oncologie in care sunt tratati copiii.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.