Strugurii de masa, la mare cautare dupa unul dintre cei mai buni ani din viticultura Romaniei. Cu cat se vinde un kilogram

Ultima actualizare: 06-09-2015 07:18

Strugurii de masa au fost vedete, la Valea Calugareasca! Doritorii au putut testa o sumedenie de soiuri, pentru a-si desemna preferatul.

 

 

Cert este ca strugurii de masa sunt tot mai cautati, atat de cumparatorii care vor fructe autohtone, cat si de viticultorii dornici de recolta bogata si profit.

"Starea generala a strugurilor si aspectul bobului si mai ales a crocantei acestuia este deosebit de importanta", spune un producator.

Strugurii de masa, si cei albi, si cei negri, sunt tot mai cautati, sustin cercetatorii. Anul acesta, 26 de soiuri autohtone, dar si 10 sortimente internationale au fost inscrise la un concurs in Valea Calugareasca..

Ion Marin, directorul ICVV Valea Calugareasca: "Si producatorii nostri sunt interesati de soiuri romanesti pentru ca au incercat soiuri din strainatate si si-au dat seama ca nu sunt bine adaptate si atunci singura sansa pentru cei ce vor sa infiinteze plantatii si sa valorifice strugurii este sa foloseasca soiurile create de noi de cercetarea viticla romaneasca."

Strugurii de Hamburg, de exemplu, se vand cu 10 lei kilogramul. O astfel de afacere merge bine, asadar, insa pana in punctul in care marfa ajunge in piata, este drum lung.

Gabi Dominica, producatoare: "E munca mai multa, cheltuieli mai multe si trebuie o atentie deosebita, nu se compara cu strugurii de vin."

Ion, producator: "Din 300 de kilograme am vandut 200. 100 s-au consumat pe diverse prietenii."

Cumparator: "Calitatea, sunt prea sarac sa dau bani putini si sa iau marfa proasta, o ceasla buna, un napoleon, o rozalie. Sa fie frumosi, dulci, intregi."

Tiberiu Onutu, producator: "Strugurele de masa trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie boaba cat mai mare, sa fie o boaba crocanta sa faciliteze transportul adica sa nu se strice in timpul transportului si concentratia de zahar sa fie mai redusa."

Anul acesta e unul bun, afirma cercetatorii de la Institutul de Viticultura din Valea Calugareasca. De pe un singur hectar de teren cultivat cu struguri de masa, producatorii obtin, in medie, aproape 10 tone de fructe.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO