Toamna aduce si vremea mustului. Cat costa o sticla la targurile din Bucuresti si din tara
A venit toamna si odata cu ea strugurii dulci, gata culesi, se transforma in cea mai savuroasa licoare. Mustul este bautura care da mai mult parfum zilelor de octombrie si fiecare viticultor se lauda ca stie secretul mustului perfect.
La Bucuresti, dar si in alte targuri din tara, fumul gratarelor se amesteca imbietor cu mireasma strugurilor proaspat storsi.
Or fi buni strugurii, dar proaspat storsi parca sunt si mai savurosi! Mustul curge in butoaie zilele acestea si o buna parte nu mai apuca sa se transforme in vin. Un tanar, de exemplu, a stors in doua zile nu mai putin de 4 tone de boabe.
"Trebuie zdrobit mai intai, dupa aceea presat, stors, pus in butoaie ...", explica tanarul.
"Secretul il are fiecare in curte la el. Important e sa fie strugurii dulci. Merlot si capsunica, astia sunt din curte de la noi. Asta sunt capsunica. Daca strugurii sunt dulci, nu e nevoie de zahar", ne explica o doamna.
Iar mustul pare a fi pe gustul clientilor.
"- E foarte bun. Beau o gura pentru altii.
- Ati luat si pentru acasa?
- Nu, asta nu e bun pentru acasa. Vinul e bun pentru acasa."
Sambata, vinul s-a vandut cu 4 lei paharul si 8 lei litrul. Daca vreti sa mai savurati licoarea din struguri, ar fi bine sa va grabiti. Mustul devine tulburel, iar apoi se transforma in vin.