In cautarea boabei perfecte. Oameni din toata tara au venit in Vrancea, unde viticultorii au scos la vanzare tone de struguri
Este forfota mare in Vrancea, la marginea podgoriilor, unde viticultorii au scos la vanzare tone de struguri.
Ciorchinii parfumati, cu boabe mari si dulci, atrag mii de cumparatori. Masini din toate colturile tarii vin aici gata sa fie incarcate. Iar clientii sunt hotarati sa-si produca singuri vinul, din roadele cumparate direct din vie.
De pe cele 24 de mii de hectare cultivate cu vita de vie din Vrancea, viticultorii au cules anul aceasta aproape 150 de mii de tone de struguri. Chiar daca, din cauza verii capricioase, productia este mai mica cu 30 la suta fata de anul trecut, oamenii se declara multumiti. Au struguri destui din care sa faca vin si mai scot si la vanzare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La marginea podgoriilor din Vrancea sunt zeci de producatori de struguri care isi asteapta clientii. Oferta este diversa, iar cumparatorii au de unde alege. Pretul strugurilor este cuprins intre un leu si 2 lei kilogramul.
Pentru multi, vinul de tara, facut acasa, fara aditivi si sulfiti, - substantele de limpezire - este cea mai buna licoare din lume. Rosu sau alb-galbui, cu o dulceata si o aroma pe care nici un vin fabricat industrial nu o poate avea.
Ion Ciomag, cumparator: "E alta chestie si faci un vin bun. Nu sa aiba alte gusturi sau sa puna zahar sau altceva."
Afacerea pare rentabila, dar putini stiu ce greu este sa ingrijesti o vie: taiatul, sapatul, stropitul sau legatul sunt munci care cer timp si cheltuiala. In plus, totul este legat de vreme. Anul acesta, din cauza ploilor, multi agricultori au iesit in pierdere.
Gabriel Dogaru, viticultor: "Eu am investitit la un pogon de vie peste 30 de milioane, nu mai pun munca mea, si am scos la o mie de kile 12 milioane. Atat ! Pentru ca nu a fost productie. Anul trecut a fost productie dubla, anul asta a fost mai putin de jumatate."
Vrancea este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata cu vita de vie din Romania. Aproape o treime din populatia de aici se ocupa cu productia de struguri si vin.