In cautarea boabei perfecte. Oameni din toata tara au venit in Vrancea, unde viticultorii au scos la vanzare tone de struguri

Ultima actualizare: 15-10-2014 06:43

Este forfota mare in Vrancea, la marginea podgoriilor, unde viticultorii au scos la vanzare tone de struguri.

Ciorchinii parfumati, cu boabe mari si dulci, atrag mii de cumparatori. Masini din toate colturile tarii vin aici gata sa fie incarcate. Iar clientii sunt hotarati sa-si produca singuri vinul, din roadele cumparate direct din vie.

De pe cele 24 de mii de hectare cultivate cu vita de vie din Vrancea, viticultorii au cules anul aceasta aproape 150 de mii de tone de struguri. Chiar daca, din cauza verii capricioase, productia este mai mica cu 30 la suta fata de anul trecut, oamenii se declara multumiti. Au struguri destui din care sa faca vin si mai scot si la vanzare.

La marginea podgoriilor din Vrancea sunt zeci de producatori de struguri care isi asteapta clientii. Oferta este diversa, iar cumparatorii au de unde alege. Pretul strugurilor este cuprins intre un leu si 2 lei kilogramul.

Pentru multi, vinul de tara, facut acasa, fara aditivi si sulfiti, - substantele de limpezire - este cea mai buna licoare din lume. Rosu sau alb-galbui, cu o dulceata si o aroma pe care nici un vin fabricat industrial nu o poate avea.

Ion Ciomag, cumparator: "E alta chestie si faci un vin bun. Nu sa aiba alte gusturi sau sa puna zahar sau altceva."

Afacerea pare rentabila, dar putini stiu ce greu este sa ingrijesti o vie: taiatul, sapatul, stropitul sau legatul sunt munci care cer timp si cheltuiala. In plus, totul este legat de vreme. Anul acesta, din cauza ploilor, multi agricultori au iesit in pierdere.

Gabriel Dogaru, viticultor: "Eu am investitit la un pogon de vie peste 30 de milioane, nu mai pun munca mea, si am scos la o mie de kile 12 milioane. Atat ! Pentru ca nu a fost productie. Anul trecut a fost productie dubla, anul asta a fost mai putin de jumatate."

Vrancea este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata cu vita de vie din Romania. Aproape o treime din populatia de aici se ocupa cu productia de struguri si vin.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!