Statul vrea sa cumpere si sa reabiliteze cladirile istorice in ruina. Cu cat se vinde un imobil reparat complet
Statul vrea sa scape de cladirile istorice in ruina, dar nu prin demolare, ci prin cumpararea si reabilitarea lor de catre primarii.
Daca acestea sunt nefolosite, se va introduce o clauza de achizitie obligatorie, mentionata in Strategia Nationala pentru Locuire, aflata acum in dezbatere publica.
Strategia Nationala de locuire propune ca primariile sa poata cumpara sau dobandi cladirile istorice in paragina pentru a le reabilita. Legea actuala nu le permite sa intervina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3: "Ma uit de ani de zile si vad cum incet, incet se degradeaza, cade, proprietarul nu are absolut nici un fel de interes pentru ca locatia este buna si centrala."
De regula, cladirile care se indreapta spre ruina au o mare calitate: pozitia.
Eduard Uzunov, presedinte companie imobiliara: "Aceste imobile sunt in locatii exceptionale, iar terenul "bate casa" in general, valoarea terenului este mai mare decat casa."
La mica distanta, pe strada Romulus, gasim o jungla intr-o cladire. A fost retrocedata proprietarului, care o lasa sa dispara incetul cu incetul.
Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3: "Scopul inactiunii sau nerefacerii sau demolarii directe si constiente este obtinerea terenului nud, liber de constructii, care poate primi constructii noi, mai multi metri patrati - mai multi metri patrati inseamna mai multe etaje, mai multi bani."
In apropiere se afla o alta cladire retrocedata, dar care a fost complet renovata.
Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului: "O reabilitare este cam in toate cazurile, exceptiile se numara pe degete, mai scumpa decat construirea unei cladiri noi."
Din fericire, multe cladiri istorice sunt reparate de investitori privati.
Eduard Uzunov, presedinte companie imobiliara: "Sunt cazuri de oameni care fac acest lucru si il fac foarte bine, cumparand case de - va dau un exemplu - 500 de mii de euro, mai baga 500 de mii de euro in ea si dupa aia cand o pune la vanzare, o si vinde cu 2,5 milioane sau 3 milioane."
Cladiri in paragina gasim si pe bulevardul Primaverii sau in Piata Charles de Gaulle. Preluarea cladirilor istorice de catre primarii este docamdata in faza de intentie, prevazuta in Strategia Nationala de Locuire, dar pentru aplicarea ei este nevoie si de aprobarea altor legi.