Statul român le oferă 50.000 de euro tinerilor români care vor să devină fermieri
Mai bine de jumătate din fermierii români au peste 60 de ani, arată statisticile APIA.
Ministerul Agriculturii spune că a încercat să-i încurajeze pe tineri să muncească pământul şi să-i convingă pe vârstnici să le cedeze terenurile, dar eforturile nu au dat roade. Aşa se face că acum avem peste 4 mii de fermieri care depăşesc venerabila vârstă de 90 de ani.
Catinca Plăcintă din Strugari, judeţul Bacău, are 96 de ani şi se numără printre cei mai în vârstă agricultori din România. Femeia spune cu mândrie că munca o ţine în viaţă, dar recunoaşte că un nepot o ajută la ce e mai greu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Catinca Plăcintă: "Dacă stau pe pat, anchilozez. Dacă mă mai mişc, mă mai duc, parcă e mai bine. Eu i-am făcut drept lui şi cât oi trăi şi când m-oi baga în pământ, atunci capeţi tu."
Aceasta este filozofia ţăranilor vârstnici, care se feresc să-şi lase pământul rudelor mai tinere. Conform cererilor de plată înregistrate la APIA, avem doar 1000 de fermieri sub 20 de ani şi de patru ori mai mulţi care se apropie de centenar.
Pe Ştefan Morar, din judeţul Braşov, l-am găsit pe tractor.
Are 77 de ani şi a dat o parte din teren fiilor, dar nu se poate despărţi de agricultură.
Ștefan Morar: "Dacă nu merg în câmp, mă simt rău. Le-am dat la băieţi o parte, am doi băieţi, şi la unu şi la altu, şi mi-a mai rămas încă 4 hectare jumătate."
Romeo Asiminei, șef departament Sociologie UAIC Iași: "Cu siguranţă experienta colectivizării a generat o atitudine de ataşament aproape exacerbat faţă de pământ. Schimbarea mentalităţilor este un proces de lungă durată."
Autorităţile încearcă să întinerească forţa de muncă în agricultură, dar nu prea se văd îmbunătăţiri. Prima variantă a fost o rentă viageră pentru vârstnicii care îşi înstrăinau pământul, însă a funcţionat doar doi ani. A apărut apoi subvenţia suplimentară oferită de APIA pentru tinerii fermieri.
Dorel Stânea, director APIA Brașov: ”E o formă de încurajare, dar asta se pare că nu e suficient. Cred că trebuie să mai găsim alte forme mai mobilizante, între ghilimele, ca să întinerim vârsta femierilor."
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale oferă prime de instalare fermierilor de până în 40 de ani şi acest program a avut cel mai mare succes. Tinerii pot primi până la 50 de mii de euro, ca să se stabilească în mediul rural şi să înceapă o afacere în agricultură. Ei trebuie să aibă însă pregătire profesională în domeniu.