Ponta: Vom plati 20 de milioane de Euro pe ”Cumintenia pamantului”, daca retrocedarea a fost corecta

×
Codul embed a fost copiat

Ponta a declarat ca statul roman va rascumpara opera ”Cumintenia pamantului” a lui Brancusi, cu suma de 20 de milioane de Euro, daca Inspectia Judiciara va stabili ca procedura retrocedarii a fost una corecta.

”Datoria mea este ca, inainte de a da acesti 20 de milioane de Euro din banii dumneavoastra, ai tuturor romanilor, sa ma asigur inca o data si inca o data ca intr-adevar acei bani trebuie dati. Mai departe, Inspectia Judiciara, sigura care, conform legii si Constitutiei, are dreptul sa verifice daca s-au respectat procedurile legale, va verifica, si daca dansii spun ca a fost corect, evident, o sa dam banii”, a spus Ponta.

El a aratat ca, in baza verificarilor facute pana acum, a rezultat ca s-a depus la dosar inclusiv actul de vanzare-cumparare intre statul roman si fostul proprietar.

E vorba de actul de vanzare si banii care s-au dat atunci, nu stiu, cateva zeci de mii, in anii '50 e o alta discutie, ca totusi in anii '50 Brancusi nu e cotat asa cum e cotat in 2014”, a spus Ponta.

El a spus ca a cerut o verificare din partea Ministerului Culturii si din partea Muzeului National (de Arta - n.r.) legat de modul in care statul si-a aparat sansele in fata instantei in acest caz.

Citește și
Sculptura
Statul Roman ar putea cumpara "Cumintenia Pamantului" de Brancusi. De unde ar putea fi obtinute cele 20 de milioane de euro

Si acolo, din documentele care mi-au fost mie puse la dispozitie, eu nu particip la procese, rezulta ca statul roman avea un titlu valabil de proprietate. Ce s-a intamplat? A fost retrocedata opera, nu am comentat, nu era cazul si nu comentez hotarari judecatoresti. Acum, insa, proprietarii vor sa ne revanda opera pe care noi le-am retrocedat-o si ne-o vand contra unei sume modeste de 20 de milioane de Euro. Inseamna ca orice roman din aceasta tara, de la nou-nascut la pensionar, o sa dea un Euro, dar nu-l da direct, ci prin Guvern, ca Guvernul nu are bani din alta parte decat din taxele si impozitele platite de cetatenii romani”, a spus Ponta.

El a aratat ca isi face datoria de a verifica inainte ca statul sa plateasca o opera de arta care oricum a fost a sa.

Nu intervin niciodata, nu imi permit sa critic Justitia, dar dumneavoastra, romanii, care platiti taxe si impozite vreti sa stiti de ce da Guvernul 20 de milioane de Euro pe o opera a lui Brancusi care a fost a statului roman. Ori, cred ca imi fac datoria sa verific de zece ori inante de a da din banii publici, 20 de milioane de Euro, pentru o opera care a fost a noastra, a statului roman”, a spus Ponta.

”Eu vreau sa vad acum daca dam 20 de miliaone de Euro din banii dumneavoastra in mod corect. Daca ii dam in mod corect, asta e, o sa-i dam”, a spus Ponta.

IJ verifica declaratia lui Ponta despre decizia instantei privind retrocedarea operei lui Brancusi

IJ face verificari in cazul declaratiei premierului despre decizia instantei privind retrocedarea operei lui Brancusi "Cumitenia Pamantului", raportul urmand sa fie analizat in CSM.

Intrebat daca CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari in cazul declaratiilor premierului Victor Ponta, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus ca IJ s-a sesizat in acest caz.

"Obligatia Inspectiei Judiciare este aceea ca, in momentul in care apar incalcari sau eventuale incalcari ale independentei justitiei, sa faca un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM si plenul va hotari daca este vorba de o incalcare sau nu a independentei justitiei", a spus judecatorul Adrian Bordea.

Premierul Victor Ponta a cerut Ministerului Justiei sa sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii.

Vrea sa fie verificat dosarul prin care lucrarea a fost retrocedata mostenitorilor. Conform premierului, ar exista un act care spune ca statul roman este adevaratul proprietar.

"Cumintenia Pamantului", scoasa la vanzare pentru suma de 20 de milioane de euro, apartine mostenitorilor lui Gheorghe Romascu, cel care a cumparat lucrarea de la Constantin Brancusi in 1910. Aceasta a fost decizia instantei in 2010, dupa ce, in anii '50, opera fusese confiscata de comunisti.

Premierul aduce, insa, in discuti, existenta unui act care ar arata ca statul este adevaratul proprietar.

"Singura opera a lui Constantin Brancusi ramasa in Romania, Cumintenia Pamantului, a fost retrocedata desi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca sa nu fie vanduta, trebuie sa platim 20 milioane euro", spune Victor Ponta.

Dinu Viloiu, unul dintre mostenitorii sculpturii: "Pur si simplu ne hartuieste. Timp de 9 ani, cat a fost procesul, de ce nu a venit nimeni? E incredibil pentru un jurist sa vina sa spuna ca ii pedepseste pe judecatori. Adica noi suntem pungasii si statul, sarmanul, care a tinut-o gratis 20 de ani..."

Premierul a precizat ca daca el greseste, isi va cere scuze, dar daca are dreptate, vrea ca judecatorul sa plateasca.

Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor sculturii: "La dosar nu exista niciun act de unde sa rezulte ca statul a cumparat lucrarea Cumintenia Pamantului".

In timp ce seful guvernului cere verificarea dosarului, ministrul Culturii vrea sa inceapa negocierile.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii: "Am spus ca da, vrem sa ne exercitam dreptul de preemtiune. Dreptul de proprietate nu se schimba pana cand nu exista o alta decizie. Dreptul de proprietate inseamna ca nu se schimba intentia proprietarior de a o vinde."

Ministerul le-a trimis marti reprezentantilor monstenitorilor o scrisoare prin care statul se arata interesat de lucrare. Daca nu o cumpara, atunci capodopera se va vinde la licitatie.

Alexandru Baldea, reprezentantul mostenitorilor in negociere:
"Onoarea noastra ar fi sa organizam o licitatie internationala pentru aceasta piesa, pentru a promova semnificativ si public valoarea ei exceptionala."

Pana la inceperea negocierilor, Ministerul Culturii sustine ca a desemnat cativa experti internationali sa faca o noua evaluare a sculpturii. Pe de alta parte, reprezentantii mostenitorilor sustin ca exista deja 6 posibili cumparatori: doua muzee si un privat de peste hotare, dar si doua fundatii si o persoana privata din Romania, cu totii dispusi sa plateasca 20 de milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un strain e interesat sa cumpere
Un strain e interesat sa cumpere "Cumintenia Pamantului". Statul roman mai are timp pana pe 5 octombrie sa faca rost de bani

"Nu lasam nimic sub 20 de milioane de euro", anunta proprietarii capodoperei lui Brancusi "Cumintenia pamantului". Ministerul Culturii incearca sa cumpere sculptura la un pret mai mic si are timp sa se decida pana pe 5 octombrie.

Statul Roman ar putea cumpara
Statul Roman ar putea cumpara "Cumintenia Pamantului" de Brancusi. De unde ar putea fi obtinute cele 20 de milioane de euro

"Cumintenia Pamantului", pretioasa sculptura a lui Brancusi, ar putea fi cumparata de statul roman. Miercuri, Guvernul a mandatat Ministerul Culturii sa inceapa negocierile cu proprietarul operei de arta.

Sculptura
Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Brancusi, a fost pusa in vanzare. Ministerul Culturii NU are bani sa o cumpere

Kelemen Hunor a declarat ca Ministerul Culturii nu are in buget 20 de milioane de euro pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului" de Brancusi.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.