Staţiunile de la munte, pline de copii. Cât costă o tabără de familie
Staţiunile de la munte sunt pline de copii veniţi în tabără la schi. Vacanţa lor este un bun prilej şi pentru părinţi să petreacă zile frumoase pe pârtie, alături de ei, aşa că au venit cu toţii în tabere de familie.
Aici, adulţii şi copiii, învaţă să comunice mai bine, şi primesc consiliere din partea unor specialişti ca să ştie pe viitor cum să rezolve situaţiile de criză.
Pe Valea Prahovei, mii de turişti au testat stratul de zăpadă de pe pârtii. Printre ei, mulţi copii veniţi în tabără ca să înveţe să schieze.
Fetiţă: "M-am dat se sus până jos, dorinţa mea ce mai mare este să învăţ să schiez foarte bine"
La Predeal, pentru 7 zile de tabără - în care cei mici primesc lecţii de schiat - şi au cazarea şi toate mesele asigurate, părinţii plătesc în medie 750 de lei pentru un copil. La aceşti bani se adaugă 2 sau 3 sute de lei pentru skipass şi închirierea echipamentului de schi.
Instructor: "Încercam să scăpăm de tablete şi de telefoane sunt limitate la doar o oră pe zi şi încercăm mai ales la copiii mai mici să îşi capete cât mai repede independența."
Foarte căutate în această perioadă sunt şi taberele de familie. La Buşteni, de pildă, părinţii care şi-au putut lua câteva zile libere îi însoţesc pe copii la activităţile pe care le fac în vacanţă. În plus, adulţii au ateliere unde învaţă să gestioneze problemele apărute în familie.
În timp ce părinţii învaţă cum să se poarte cu cei mici, copiii au tot felul de activităţi interesante: pictează, cântă şi fac personaje din plastilină.
Fetiţă: "Venim fiecare cu o idee şi dacă venim cu toate ideile pentru un desen putem realiza un desen cât mai mare."
Organizator: "În această tabără încercam să ne cunoaştem proprii copii, ce temperamente au, ce vise au. Părinţii trebuie să arate mai multe disponibilitate pentru copiii lor, prinşi de această morișcă a vieţii ne scapă lucruri."
Un cuplu cu un copil plăteşte pentru 6 zile într-o tabără de familie peste 2600 de lei. În aceşti bani sunt incluse cazarea, masă şi toate atelierele la care participă adulţii şi cei mici.
Sunt pline şi taberele de la Păltiniş. Aici, copiii fac drumeţii prin pădure, schiază şi se distrează.
Psihologii spun că taberele de familie sunt utile pentru părinţii şi copiii care nu petrec suficient timp împreună şi nu comunică. În schimb, taberele în care cei mici merg singuri îi învăţa să devină autonomi şi să îşi poarte singuri de grijă. Totodată îşi pot face mai uşor prieteni şi învaţă să se integreze într-un grup.