Statiunea din Romania lasata in paragina, dar care ascunde o adevarata bogatie. Ce descopera aici turistii
Chiar daca statiunile balneare din tara sunt in paragina, proprietatile apelor minerale raman la fel de benefice .
In aceste conditii oamenii din Sangeorz Bai folosesc sarea si borcutul bogat in minerale pentru a-si infiinta mici afaceri. Si administratia locala incearca sa investeasca pentru a-i readuce stralucirea statiunii.
Doar cei care au avut ocazia sa ajunga la Sangeorz Bai stiu ce inseamna borcutul. O apa minerala cu proprietati benefice pe care turistii o beau ca pe un tratament. Andrei s-a nascut aici, iar acum, la 23 de ani, s-a hotarat sa vanda in intreaga tara saratelele facute de bunica lui cu borcut, asa ca aproape zilnic merge la izvor.
Andrei Mutu, 23 ani: "Am zis ca ar fi fost pacat sa nu punem in valoare saratelele cu borcutul daca il avem aici pentru ca era foarte renumit in perioada comunista mai ales si e un plus foarte mare"
Numarul turistilor a scazut drastic in ultimii 3 ani. De la 50.000 s-a ajuns la 10.000 de persoane care viziteaza Sangeorz bai pe an.
Petru Harap, turist : "Vin de foarte mult timp, cam din 1965. Se faceau cataplasme pentru fiere, ficat, colon si aveau un efect foarte bun si imi pare rau ca nu se mai fac.
Singurul lucru care ii incanta pe turisti sunt spatiile verzi.
Traian Ogagau, primar Sangeorz Bai: "Zona A a statiunii va fi cuprins intr-un proiect de reabilitate a turismului balnear si va fi modernizat atat parcul cat si padurea. Un proiect in valoare de 4 milioane de euro."
Oricat de mult si-ar dori primaria sa reabiliteze zona deocamdata nu va putea face nimic si asta pentru ca cele 9 izvoare de borcut, de unde oamenii vin zilnic sa se aprovizioneze, sunt concesionate unui investitor strain.
Prin cele 9 izvoare amenajate curg zilnic peste 300 de litri de borcut. Apele minerale bogate in clor, sodiu, claciu si magneziu sunt lasate din pacate sa se piarda fara a fi folosite la adevarata lor valoare.
Turista: "E recomandata de doamna doctor si bem cu gandul ca vom fi mai bine. In timpul lui Ceausescu am fost aici de 7 ori, era mult mai bine amenajata, mai multe izvoare. Ei au aici tot ce a ramas de pe vremea lui Ceausescu, nimic nou.
Primaria intentioneaza de asemenea sa puna in functiune si o mocanita care sa-i poata plimba pe turisti prin localitatile invecinate.