Peisaj dezolant in Ranca, statiunea fara drumuri si cosuri de gunoi: "Ne pare rau ca am investit aici". Ce spun autoritatile

×
Codul embed a fost copiat

Avem multe locuri frumoase care atrag turisti ca pomul laudat. Dar prea putine au fost dezvoltate cu cap. Nu este suficient sa apara hoteluri si pensiuni, mai este nevoie si de infrastructura.

Infrastructura este la fel de importanta ca o camera curata si o mancare proaspata. Cine nu se considera respectat pentru banii dati, poate trimite imagini si fotografii pe site-ul nostru www.stirileprotv.ro. ''Inspectorul Vacanta'' le va cere socoteala hotelierilor si autoritatilor, in numele turistilor neglijati.

Mii de turisti merg anual in Parang, intr-o zona splendida, ce pare pictata. Ce gasesc insa la Ranca? Drumuri distruse, hoteluri si pensiuni construite haotic si multa mizerie, in lipsa unor cosuri de gunoi. Autoritatile nu au niciun plan de dezvoltare, fara sa intuiasca o clipa potentialul zonei. De la Ranca porneste Transalpina, soseaua care te duce deasupra norilor si de care turistii straini sunt indragostiti.

Soseaua serpuita Transalpina ne duce pana la 1600 de altitudine, unde de la distanta rasare dintre brazi Ranca. Primele cabane s-au construit aici in 1930, insa zona a inceput sa fie modernizata doar de 15 ani.

Problema este ca in ciuda potentialului urias, statiunea s-a dezvoltat haotic. S-au ridicat sute de constructii fara autorizatie si fara un plan unitar.

Citește și
carne
Carne expirata si apa infestata, descoperite in Poiana Brasov. Reactia unui patron: "Daca eu nu crap, nu crapa nimeni"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Drumurile de acces sunt atat de proaste incat deseori turistii trebuie sa isi lase masinile pe singura strada asfaltata din localitate si sa o ia apoi la pas pana la cabana.

Sorin Cizmaru, turist: "De vreo 4-5 ani, de cand tot ajung aici, am observat ca nu s-a schimbat nimic la infrastructura. Sunt aceleasi drumuri pline de sleauri, ca la tara, cum le fac tractoarele."

Inca de la intrare te izbeste un tablou dezolant. Locul pare abandonat de niste constructori care au fugit si au lasat casele de izbeliste.

Ileana Pistol, turista: "Cel mai mult constructiile nu imi plac, sa fi fost toate o singura inaltime, un singur model, nu una mai inalta, una mai sus. Lasa mult de dorit, pacat de zona asta, ca e frumoasa."

Lucian Pistol, turist: "Peisajul e frumos, dar s-a construit mult si prost, plan urbanistic nici nu a existat, s-a construit alandala, mai sus mai jos, peisajul e frumos, l-a stricat omul - 100% unde patrunde omul distruge totul."

Nicu Iorga, turist: "E prima data cand ajung aici si e frumoasa zona, dar greu de ajuns. Drumurile, pana sa intru in Ranca, e bun, pe Transalpina e frumos. In statiune m-am descurcat mai greu, cu telefoane, ca nu am vazut indicatoare de niciun fel."

"Mai trebuie ajustate conditiile de curatenie, ce nu ar apartine de proprietari, ci de primarie. Niste cosuri de gunoi... Daca te uiti, in statiune, trebuie sa duci cu tine un pet dintr-un capat in altul", explica un turist.

Iar surprizele se tin lant. Inspectorii sanitar veterinari merg saptamanal in controale si de fiecare data aplica amenzi.

Nicolae Calescu, sef DSV Gorj: "Am constatat deficiente in ceea ce priveste depozitarea produselor de origine animala, manipularea, etichetarea."

Ranca este cautata de turisti in primul rand iarna, pentru ca are un domeniu schiabil mare. Vara insa putini se incumeta.

Constantin Panescu, sef asociatia cabanierilor din Ranca: ''Ii pare cuiva rau pentru situatia asta? Da, numai noua, ca ne-am investit banii, munca si sufletul aici, tragem de banci sa ne achitam. Toata lumea vrea sa vanda, dar nu mai are nici un sort de izbanda si trebuie sa mergem inainte sa facem ceva."

La inceputul anului, cabanierii de aici, uniti intr-o asociatie, au protestat la prefectura din Targu Jiu si au cerut ca din cele doua milioane de lei care se aduna din taxe si impozite, macar o parte sa se intoarca la Ranca, sub forma unor investitii menite sa atraga lumea.

Constantin Panescu, sef asociatia cabanierilor din Ranca: "E o bataie de joc. Eu cred ca independenta proprie a zonei va aduce castiguri pe toate planurile prin care noi putem face proiecte speciale de dezvoltare a turismului, a spectacolului, a distractie."

In acte, Ranca nu e statiune, ci doar un cartier administrat de doua localitati: Baia de Fier si Novaci. Primarii de aici isi paseaza reciproc responsabilitatile si, in plus, dau vina pe cabanieri.

Dumitru Turbaceanu, primar comuna Baia de Fier: "Cei de acolo, din statiune, nu au contracte de gunoi. Cred ca Garda de Mediu ar trebui sa intervina. Ei le arunca, bineinteles, noi primaria sustinem ridicarea gunoaielor din Ranca, cred ca nici 5% nu au contracte."

In rest, nicio oficialitate nu isi asuma sa transforme acest loc minunat intr-unul cu adevarat civilizat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Complexul turistic din nordul Capitalei, perfect pentru distractia in familie. Cat costa o vila pe lac, in Laguna Verde
Complexul turistic din nordul Capitalei, perfect pentru distractia in familie. Cat costa o vila pe lac, in Laguna Verde

Respect si conditii decente pentru banii dati! Asta ne dorim in vacanta pe care o meritam din plin dupa un an de munca. Din pacate, nu toti cei din domeniu se gandesc la clienti. Si astfel sejurul poate deveni un fiasco.

Carne expirata si apa infestata, descoperite in Poiana Brasov. Reactia unui patron:
Carne expirata si apa infestata, descoperite in Poiana Brasov. Reactia unui patron: "Daca eu nu crap, nu crapa nimeni"

Poiana Brasov este una dintre statiunile de top de la noi. Nu te astepti ca odata ajuns acolo sa bei apa infestata ori sa primesti alimente expirate.

CAMERA ASCUNSA. Asa arata un hotel de pe litoral in pozele de prezentare. Surpriza pe care o gasesc insa turistii
CAMERA ASCUNSA. Asa arata un hotel de pe litoral in pozele de prezentare. Surpriza pe care o gasesc insa turistii

Vara e aproape, iar valurile ne imbie la o baie de vis. Dar ca toate acestea sa devina amintiri placute, mare grija la ofertele, mult prea atragatoare, de pe litoralul romanesc.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.