Peisaj dezolant in Ranca, statiunea fara drumuri si cosuri de gunoi: "Ne pare rau ca am investit aici". Ce spun autoritatile
Avem multe locuri frumoase care atrag turisti ca pomul laudat. Dar prea putine au fost dezvoltate cu cap. Nu este suficient sa apara hoteluri si pensiuni, mai este nevoie si de infrastructura.
Infrastructura este la fel de importanta ca o camera curata si o mancare proaspata. Cine nu se considera respectat pentru banii dati, poate trimite imagini si fotografii pe site-ul nostru www.stirileprotv.ro. ''Inspectorul Vacanta'' le va cere socoteala hotelierilor si autoritatilor, in numele turistilor neglijati.
Mii de turisti merg anual in Parang, intr-o zona splendida, ce pare pictata. Ce gasesc insa la Ranca? Drumuri distruse, hoteluri si pensiuni construite haotic si multa mizerie, in lipsa unor cosuri de gunoi. Autoritatile nu au niciun plan de dezvoltare, fara sa intuiasca o clipa potentialul zonei. De la Ranca porneste Transalpina, soseaua care te duce deasupra norilor si de care turistii straini sunt indragostiti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Soseaua serpuita Transalpina ne duce pana la 1600 de altitudine, unde de la distanta rasare dintre brazi Ranca. Primele cabane s-au construit aici in 1930, insa zona a inceput sa fie modernizata doar de 15 ani.
Problema este ca in ciuda potentialului urias, statiunea s-a dezvoltat haotic. S-au ridicat sute de constructii fara autorizatie si fara un plan unitar.
Drumurile de acces sunt atat de proaste incat deseori turistii trebuie sa isi lase masinile pe singura strada asfaltata din localitate si sa o ia apoi la pas pana la cabana.
Sorin Cizmaru, turist: "De vreo 4-5 ani, de cand tot ajung aici, am observat ca nu s-a schimbat nimic la infrastructura. Sunt aceleasi drumuri pline de sleauri, ca la tara, cum le fac tractoarele."
Inca de la intrare te izbeste un tablou dezolant. Locul pare abandonat de niste constructori care au fugit si au lasat casele de izbeliste.
Ileana Pistol, turista: "Cel mai mult constructiile nu imi plac, sa fi fost toate o singura inaltime, un singur model, nu una mai inalta, una mai sus. Lasa mult de dorit, pacat de zona asta, ca e frumoasa."
Lucian Pistol, turist: "Peisajul e frumos, dar s-a construit mult si prost, plan urbanistic nici nu a existat, s-a construit alandala, mai sus mai jos, peisajul e frumos, l-a stricat omul - 100% unde patrunde omul distruge totul."
Nicu Iorga, turist: "E prima data cand ajung aici si e frumoasa zona, dar greu de ajuns. Drumurile, pana sa intru in Ranca, e bun, pe Transalpina e frumos. In statiune m-am descurcat mai greu, cu telefoane, ca nu am vazut indicatoare de niciun fel."
"Mai trebuie ajustate conditiile de curatenie, ce nu ar apartine de proprietari, ci de primarie. Niste cosuri de gunoi... Daca te uiti, in statiune, trebuie sa duci cu tine un pet dintr-un capat in altul", explica un turist.
Iar surprizele se tin lant. Inspectorii sanitar veterinari merg saptamanal in controale si de fiecare data aplica amenzi.
Nicolae Calescu, sef DSV Gorj: "Am constatat deficiente in ceea ce priveste depozitarea produselor de origine animala, manipularea, etichetarea."
Ranca este cautata de turisti in primul rand iarna, pentru ca are un domeniu schiabil mare. Vara insa putini se incumeta.
Constantin Panescu, sef asociatia cabanierilor din Ranca: ''Ii pare cuiva rau pentru situatia asta? Da, numai noua, ca ne-am investit banii, munca si sufletul aici, tragem de banci sa ne achitam. Toata lumea vrea sa vanda, dar nu mai are nici un sort de izbanda si trebuie sa mergem inainte sa facem ceva."
La inceputul anului, cabanierii de aici, uniti intr-o asociatie, au protestat la prefectura din Targu Jiu si au cerut ca din cele doua milioane de lei care se aduna din taxe si impozite, macar o parte sa se intoarca la Ranca, sub forma unor investitii menite sa atraga lumea.
Constantin Panescu, sef asociatia cabanierilor din Ranca: "E o bataie de joc. Eu cred ca independenta proprie a zonei va aduce castiguri pe toate planurile prin care noi putem face proiecte speciale de dezvoltare a turismului, a spectacolului, a distractie."
In acte, Ranca nu e statiune, ci doar un cartier administrat de doua localitati: Baia de Fier si Novaci. Primarii de aici isi paseaza reciproc responsabilitatile si, in plus, dau vina pe cabanieri.
Dumitru Turbaceanu, primar comuna Baia de Fier: "Cei de acolo, din statiune, nu au contracte de gunoi. Cred ca Garda de Mediu ar trebui sa intervina. Ei le arunca, bineinteles, noi primaria sustinem ridicarea gunoaielor din Ranca, cred ca nici 5% nu au contracte."
In rest, nicio oficialitate nu isi asuma sa transforme acest loc minunat intr-unul cu adevarat civilizat.