Stresul i-a impins pe romani la tot mai multa violente de la un an la altul. Ce-ar trebui sa facem pentru a fi mai calmi
Suntem tot mai violenti. Agresivitatea in trafic sau bataile spontane au ajuns sa faca parte din cotidian. O arata o statistica a politiei, care spune ca numai in ultimul an, in Capitala, au fost inregistrate peste 8.000 de dosare de violenta.
Tot anul trecut au fost facute si peste 3.000 de dosare pentru amenintari. Sociologii si psihologii ne spun ca, in ultimii ani, oamenii au devenit din ce in ce mai stresati si nu mai au puterea sa isi stapaneasca pornirile.
Un martor a filmat cum, aparent fara motiv, mai multi barbati se napustesc cu pumnii si picioarele asupra unui tanar. Astfel de scene au devenit comune chiar si pentru politisti.
Comportamentul lor agresiv incepe inca din scoala, spun psihologii. Numai in Bucuresti, anul trecut, au fost inregistrate peste 180 de cazuri de violenta in unitatile de invatamant.
Tudorel Butoi, psiholog: "Trebuie sa stim ce inseamna sa ne temperam, sa ne abtinem. Toate aceste lucruri se realizeaza in scoala. Scoala e subtire din punctul asta de vedere. Nu vedeti ca avem tineri care isi trag cate o batuta cu profesorii de nu stii care e unul sau altul?"
Ce ii impinge, insa, pe oameni sa isi faca dreptate cu pumnul ori sa isi spuna lucruri nedorite? Specialistii pun iesirile agresive pe seama instabilitatii emotionale.
Tudorel Butoi, psihlog: "Asa zisi oameni normali, care au acumulat insa tensiuni repetate si din variate surse, trec la replica violenta atunci cand un declic o provoaca. Instabilitatea emotionala, agresivitatea, te pun pe replica permanent."
In ultimii ani, insa, nivelul de stres al oamenilor a crescut considerabil. Bombardati din toate partile de probleme, indivizii nu se mai pot stapani.
Gelu Duminica, sociolog: "Are legatura cu criza economica... Muncesti 18 ore pe zi, ai probleme acasa, ti-a crescut francul si asa mai departe... Lucrurile astea acutizeaza problemele pe care, in general, le ai si nu face decat sa genereze reactii temperamentale pe care nu credeai ca le ai."
Asa se explica de ce in statisticile autoritatilor 72% din infractiunile contra persoanei sunt catalogate drept loviri sau alte violente. Sunt cu 25 la suta mai multe fata de 2013. Cumplit este ca s-au inregistrat si cu 63% mai multe fapte de omor.