Sporturile extreme, tot mai populare printre romani. Cat costa saltul cu parasuta sau o ora de zbor cu balonul cu aer cald

27-04-2015 17:59


Romanii au un apetit tot mai mare pentru sporturile extreme. De exemplu, la salturile cu parasuta de la 4.000 de metri altitudine avem de cinci ori mai multi amatori, comparativ cu 2011.

Au aparut si tentatii noi, cum ar fi zborul cu balonul sau schiul pe vaile abrupte si pline de gheata ale muntilor. Insa, astfel de senzatii tari costa de la cateva sute de lei, la cateva sute de euro o singura tura.

Cei care vor sa sara cu parasuta in tandem trebuie sa fie majori sau, daca au implinit 16 ani, sa aduca un acord legalizat la notariat din partea parintilor. Oricum, doritori sunt tot mai multi.

Bogdan Boeru, instructor profesionist: "In primul an am avut o aeronava de 6 locuri si 260 de salturi in tandem. Am ajuns la 1500."

Amatorii pot avea parte de astfel de aventuri temerare in Bucuresti, pe litoral, la Cluj si in Timisoara.

Plimbarile cu balonul cu aer cald sunt si ele tot mai savurate. In Sinaia, de pilda, turistii aleg sa vada muntele din vazduh, de la 3.000 de metri.

Adrian Margarit, proprietar balon aer cald: "Te simti privilegiat, esti stapanul muntilor, esti deasupra lor."

Mult mai riscant e schiatul pe vaile abrupte din Bucegi. Asa ca nu va aventurati daca nu sunteti profesionisti.

Viorel Corbu, instructor snowbord: "Cand zapada e proaspata si mare, este recomandat sa stai acasa. Riscul de avalansa este foarte mare."

Claudiu Vasilescu, salvamontist: "Singura greseala pe care o faci in munte poate fi si ultima. "

Cei care vor sa faca o tura cu schiurile pe vai trebuie sa aiba cu ei un ghid, pentru ca riscurile sunt mari, asa ca pretul se ridica undeva la 50 de euro. Daca vreti sa vedeti lumea de sus, dintr-un balon, veti plati 150 de euro pentru 2 ore, iar cei care vor sa sara cu parasuta in tandem vor plati aproximativ 230 de euro.

La mare cautare e si speedfly - un sport care va cere parasuta, schiuri, experienta si curaj.

VIDEO PROTVPLUS.RO