Spitalele din Romania trebuie sa invete lectia "sterilizarii"!
Buni de puscarie! Asa sunt medicii de la CFR2 care le-au operat pe cele doua tinere din Bucuresti ajunse la reanimare cu septicemie.
Femeile sunt acum grav bolnave si n-au scapat pe deplin de pericol. Iar sistemul nostru de sanatate este de-a dreptul putred.
Alice Preda si Amelia Antoniu erau cat pe ce sa ne paraseasca pentru ca doctorii au folosit acelasi instrument medical atunci cand le-au facut controlul intravaginal.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Suna sinistru si pare imposibil de acceptat, dar tot acest adevar a iesit joi la iveala, odata cu rezultatul anchetei facut public de Ministerul Sanatatii. De fapt, toate manoperele medicale aveau risc de infectie, iar Colegiul Medicilor trebuie sa ia masuri cat se poate de dure, cer oficialii din sistem.
La Spitalul CF2, instrumentarul chirurgical, inclusiv cel de unica folosinta, se sterilizeaza intr-o cuva de plastic. Au aflat asta si cei care au luat probe din sala in care au fost operate si infectate cu un germene agresiv cele doua femei.
Inainte ca Amelia si Alice sa fie operate, in aceeasi sala, o pacienta cu peritonita, adica o persoana care avea in organism o infectie puternica, a fost supusa unei interventii chirurgicale. Locul nu a fost curatat ca la carte, iar medicii au acceptat situatia.
Blocul operator de la CF2 era sterilizat cu aer cald, lucru care este interzis la o sala de operatie. Acest tip de sterilizare se poate face de exemplu la un cabinet stomatologic, la operatii minim invazive care nu implica hemoragie.
Spitalul avea medic epidemiolog care sa ia probe din toate salile de operatie ca sa verifice daca exista germeni periculosi, dar se pare ca era in concediu de trei luni.
Si culmea, abia dupa acest caz, Ministerul Transporturilor anunta ca va face o instruire a personalului din toate cele 16 spitale din tara aflate in subordine, despre cum se face sterilizarea instrumentelor chirurgicale, dar si dezinfectarea salilor de operatie.
Doctorii vor raspunde in fata Colegiul Medicilor din Romania.
Pe de alta parte, sefii lor din Ministerul Transporturilor spun ca ultimul control la CFR 2 s-a facut in mai 2009.
De atunci, fostul manger a transmis mereu ca institutia are de toate de la materiale sanitare pana la dezinfectant. Desi erau de proasta calitate si au pus vieti in pericol, directorii au avut grija sa incaseze salarii impresionante.
Constantin Tanase, fostul manager al Spitalului CFR 2 avea, pana saptamana trecuta, 10.000 de lei lunar. Directorul de cercetare 6.600 de lei, cel economic 6.700 de lei, iar seful de la administrativ si colegul lui de la ingrijiri medicale 5.600, respectiv 5.100 de lei lunar.
Cei de la Transporturi au in plan sa demita tot consiliul de administratie, adica pe toti cei care nu au facut nimic pentru a nu se ajunge la aceste nenorociri.
Directia de Sanatate din Ministerul Transporturilor anunta ca va verifica cum si mai ales ce fel de materiale sanitare se vor cumpara de acum inainte in spitalele din sistem.