Spitalele cheltuie 1000 de lei pe zi pentru tratarea de urgenta a romanilor inecati in alcool
Situatie fara iesire in spitalele din Romania. Din ce in ce mai multi oameni se incalzesc cu bautura si ajung la camera de garda in coma.
Unui pacient din Iasi i-a reusit figura de 52 de ori. Si el, dar si alti "colegi de suferinta" sunt tratati gratuit, in regim de urgenta, pentru ca asa prevede legea.
Dar nu se gandeste nimeni la costuri: in jur de 1.000 de lei pe zi. Satui, doctorii vor ca alcoolicii sa plateasca sau sa munceasca in folosul comunitatii.
Barbatul de 44 ani a fost adus la spital cu salvarea, dupa ce niste trecatori l-au gasit in strada. Medicii l-au recunoscut imediat: mai trecuse prin mainile lor de zeci de ori cu aceeasi problema. Pana si pacientul, cand si-a revenit cat de cat, s-a simtit stanjenit.
Sunt cel putin trei astfel de cazuri intr-o garda. Costurile variaza: oficial, Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza cel mult 2.000 de lei pe pacient, dar cheltuielile reale pot fi si de zece ori mai mari.
Practic, aproape 50% din cheltuielile unei sectii de urgenta dintr-un spital mare se leaga de alcoolism, si aici includem accidentele casnice sau alte traumatisme provocate la betie. Asta inseamna in jur de 500.000 de lei pe luna. Plus alte necazuri: violenta si injurii.
"La nivelul celor 50 de Unitati Primiri Urgenta din Romania se trateaza un oras de 50.000 de locuitori in fiecare an doar pentru etilism acut, pentru betie. Este vorba de milioane de euro care se dau aiurea pentru astfel de pacienti", spune Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente.
Din septembrie este depus in Parlament un proiect de lege care prevede ca alcoolicii sa deconteze costurile medicale, daca nu prin bani, atunci prin munca in folosul comunitatii.
Ministerul Sanatatii are insa rezerve: pe de o parte serviciile de urgenta sunt gratuite, iar pe de alta parte trebuie analizat alcoolismul cronic ca boala psihica ce necesita tratament la dezintoxicare.